Читај ми!

И богати Финци штеде

Чланица еврозоне са врхунским кредитним рејтингом, страхује да би могла да западне у рецесију, ако се привредни раст њених главних трговинских партнера - Русије, Шведске и Немачке не побољша, а дужничка криза у Европи не попусти. Зато Финска повећава порезе и смањује јавну потрошњу.

Штедња се намеће као императив, па чак и богати Финци штеде. O озбиљним темама лакше се разговара ван канцеларија и када пословну гардеробу замени спортска. Скијање на падинама Лапланда за првог човека Светске трговинске организације Паскала Ламија и финског министра за европске послове и трговину Александра Стуба било је здраво и корисно.

"Сложили смо се да светска привреда све више гравитира према истоку, тржиштима земаља у успону или развоју. Требало би да и ми у Европи имамо корист од тога", каже Александар Стуб.

Премијер је изабрао вожњу санкама које вуку хаскији. Не крије да је задовољан што је влада усвојила план како да уштеди готово три милијарде евра годишње.

Премијер Финске Јирки Катаинен каже да све земље које имају проблеме, посебно оне којима је развој угрожен, морају да смање трошкове и повећају порезе.

"То је питање поверења. Државе морају да се постарају за свој привредни раст, а структурне промене као што су реформе на тржишту рада и пензионог система су од кључне важности", каже фински премијер.

Министарство финансија ове високоразвијене земље снизило је прогнозу економског раста за ову годину на 0,4 одсто са раније очекиваних 1,8 одсто.

Стопа незапослености до краја године достићи ће осам одсто. Колико може да се прелије криза из еврозоне, финске званичнике информисао је Оли Рен, такође Финац, задужен за економију и монетарна питања у Европској унији.

"Сада морамо да се усредсредимо на раст, али нема генералног лека, нема чудесног решења. Не постоји само једна мера која може да реши проблеме привредног раста у Европи. Морамо да радимо на превазилажењу дужничке кризе, ублажавању проблема банка и спровеђењу реформе којима ће се повећати продуктивност", каже Оли Рен.

Финска се још сећа кризе са почетка деведесетих, када је земља изгубила највиши кредитни рејтинг.

После десетогодишњих мера штедње, либерализације тржишта и технолошких иновација, поново је постала једна од најдинамичнијих привреда у еврозони, са првокласним кредитним рејтингом. Већ годинама је носилац ласкавог признања - на самом је врху држава које су најбоље за живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво