Читај ми!

Криза у грађевинарству

Грађевинарство треба да добије статус националног приоритета, речено на седници Социјално економског савета и затражено формирање посебног министарства за грађевинарство.

Чланови Социјално-економског савета (СЕС) најавили су да ће затражити формирање посебног министарства за грађевинарство, како би се спречило даље пропадање те изузетно важне привредне гране.

Савет, такође, захтева да се што пре укине наплата ПДВ-а грађевинским предузећима унапред, већ да се обавља по реализацији посла, као и да се домаћа грађевинска предузећа заштите од страних компанија за које најчешће раде као подизвођачи, изјавио је председавајући Савета Небојша Атанацковић, на конференцији за новинаре после ванредне седнице тог тела у Влади Србији.

Атанацковић је навео да СЕС на седници, чија је централна тема била анализа стања у грађевинарству, није имао кворум за одлучивање, с обзиром на то да је од представника власти био присутан само званичник из Министарства економије и регионалног развоја.

Представници синдиката и Уније послодаваца Србије (УПС) истакли су да је пре три године у Србији било регистровано 11.000 грађевинских предузећа, а сада их има 8.000, као и да је тренутно око 87 одсто њих у стању неликвидности.

Према подацима УПС-а, само локалне самоуправе тренутно дугују грађевинским фирмама најмање 390 милиона евра, а просечан дуг је старији од три године.

Атанацковић, који је председник УПС-а, истакао је да министарства која су се у овој влади бавила грађевинарством често нису била у доброј координацији и да је неопходно да се формира посебно министарство.

Грађевинарство треба да добије статус националног приоритета, јер око 40 одсто бруто домаћег производа долази из те гране за коју је везан велики део привреде, рекао је председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак, додајући да би могло и много више.

Чанак је такође рекао да би требало боље регулисати наступ наших грађевинара на иностраним тржиштима.

Синдикат: Грађевинарство у катастрофалном стању

Душко Вуковић, председник Самосталних синдиката грађевинарства, који је део Савеза самосталних синдиката Србије, оценио је да је домаће грађевинарство у катастрофалном стању.

Од нове владе ће се, како је навео, тражити наставак примене посебног колективног уговора за грађевинаре и појачан рад инспекције како би се смањио рад "на црно", где ради најмање 30.000 радника, па чак и на изградњи станова у новом насељу "Степа Степановић" на Вождовцу у Београду.

Истичући да је грађевинарство тренутно на "издисају", Вуковић је упозорио да се мора променити пореска политика и укинути дупло опорезивање наших грађевинара у иностранству.

Само у грађевинској оперативи тренутно ради око 71.000 радника у високоградњи и нискоградњи, док је заједно са индустријом грађевинског материјала ангажовано око 115.000 људи, навео је Вуковић и додао да је још најмање толико радника у привреди везано за грађевински сектор.

Представник УПС-а Душан Коруноски је истакао да је веома тешко утврдити колико држава укупно дугује грађевинским фирмама и да имају процену само за локалне самоуправе.

Социјално-економски савет Србије чине представници Владе, послодаваца и два репрезентативна синдиката - Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати "Независност".

Грађевинска индустрија је једна од области која је највише "осетила" удар економске кризе. Према броју грађевинских дозвола издатих у фебруару, у Србији је пријављена изградња 531 стана, за 59,4 одсто мање него у истом месецу 2011. године.

Како је објавио Републички завод за статистику (РЗС), просечна површина нових станова износи 70,6 квадратних метара. Највећа грађевинска активност, забележена је у Београду, на који отпада 40,3 одсто од предвиђене вредности новоградње у Србији.

Следе моравичка област са 12,6 одсто, сремска са 10,6 и нишка са 5,6 одсто, док се учешћа осталих области крећу до 3,8 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се