Читај ми!

Село као спас за Португалце

Строге мере штедње и реформе неопходне су и Португалији. И док званичници у Лисабону тврде да им неће требати нова финансијска помоћ, све је више Португалаца који не могу да саставе крај с крајем, па у потрази за бољим животом напуштају градове и окрећу се селу.

Португалија је постигла добре резултате, пошто је пре две године стала под кишобран за спасавање и добила 80 милијарди евра, а званичници у Лисабону тврде да им неће требати нова финансијска помоћ, јер ће се придржавати рокова за смањење дугова.

Међународни кредитори траже да се настави са строгим мерама штедње и реформама, али све је више Португалаца који не могу да саставе крај с крајем, па у потрази за бољим животом напуштају градове и окрећу се селу.

Политика штедње води средњу класу у сиромаштво, сиромашне у беду, а на оне који су већ у беди, мало ко обраћа пажњу. Зато је постала пракса да целе породице одлазе на село и опробају се као пољопривредници.

У северном, најсиромашнијем делу Португалије, група ентузијаста покренула је пројекат под називом "Дошљаци". Циљ је да се помогне придошлицама да искористе све сто им село пружа.

"Главни градски центри, Лисабон и Порто не нуде много, па је логично да људи траже неко друго место за живот, па уместо да напусте земљу, имају могућност да раде на само 50 до 100 километара од града", каже Луис Гимареш, запослен на пројекту "Дошљаци".

Хосе Диого није много размишљао када је напустио посао техничког саветника. Сада је поносан на свој воћњак и на пашњаке пуне крава.

"Овде у Васеу има 350.000 људи, а квалитет и услови живота су много бољи. Мој поглед на живот је постао лепши. Откако радим на селу осећам се корисним", истиче фармер Хосе Диого.

"После егзодуса са села 60-тих година прошлог века, сада желимо обрнути процес, тако да 50 одсто Португалаца живи на пет одсто територије земље, па желимо да позовемо људе да се врате на село где могу да покажу шта знају", објашњава координатор пројекта за досељенике Фредерико Лукас.

Позиву се одазвала и Патрициа Гимареш, која је остала без посла пре неколико месеци и заједно са супругом основала је компанију, која продаје пољопривредне производе.

"Близу смо произвођача, па увек имамо свеже производе. То је велика ствар и интересовање је велико", каже Патриција.

Густо насељени Лисабон са два и по милиона становника и Порто, са милион и по, имају много веће трошкове живота него у унутрашњости.

Просечна станарина у престоници је 800 евра, у неком мирнијем месту у провинцији 300 евра, па је рачуница је била јасна за све Португалце, који су у селу нашли спас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво