Читај ми!

Исплата повећаних априлских пензија

Почиње исплата првог дела пензија за април. Пензијски фонд за априлске пензије обезбедио милијарду и по динара више, јер су оне у складу са законом, повећане 3,46 одсто.

За највећи број пензионера исплата првог дела априлских пензија почиње данас. Пољопривредним, војним и онима који су самостално обављали делатност исплата је почела крајем прошле недеље. Пензијски фонд је за априлске пензије обезбедио милијарду и по динара више, јер су оне у складу са законом, повећане 3,46 одсто.

У пензионерском новчанику око 800 динара више, а у каси пензијског фонда, милијарду и по динара мање. Због броја пензионера, свака повишица мери се милијардама. За исплату увећаних пензија, до краја године биће потребно додатних 12 милијарди динара.

Након усклађивања, просечна пензија за пензионере из категорије запослених, укључујући и војне пензионере, износиће 25.148 динара, самосталних делатности 24.022 динара, а за пољопривредне пензионере 9.694 динара.

Највиши износ пензија износиће 109.997,65 динара, док ће најнижи за категорију запослених, укључујући и професионална војна лица и пензионере самосталних делатности износити 12.654,26 динара, а за пољопривреднике 9.941,41 динар.

Према речима Ивана Мимћа, финансијског директора Фонда ПИО, пензије и новчане накнаде усклађују се за 3,46 одсто.

"Средства су финансијским планом потпуно обезбеђена па ће се исплата пензија извршити до краја године", додаје Мимић.

Вредност општег бода који је битан елемент прве пензије, а који се заједно са пензијама и новчаним накнадама усклађује за 3,46 одсто, износиће 681,10 динара. У октобру следи друга повишица која ће се, процењују надлежни, уклопити у планирано годишње повећање до пет и по одсто.

Са овогодишњим преласком војних пензионера у заједнички фонд, расходи су се повећали за 30 милијарди, а приход по том основу за само пет милијарди. Слична ситуација била је и када су у Фонд ПИО прешли земљорадници, чије се пензије само десет одсто финансирају доприносима које уплаћују пољопривредници.

Може ли се, у таквој ситуацији, мањак у пензијској каси покрити доприносима запослених.

Како објашњава Мимић, да би Фонд обезбедио да се несметано финансира из доприноса требало би да ради још милон и 540 хиљада људи.

То значи да би требало да имамо око три и по милиона запослених, двоструко више него сада. Због знатно већег броја пензионера у односу на оне који уплаћују доприносе за војне и пољопривредне пензије, један од предлога је да држава у потпуности преузме исплату тих пензија.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да би буџет требало да финасира отприлике једну трећину садашње пензијске потрошње. Рачун Фонда додатно би растеретио и измештање социјалних исплата попут накнада, додатака и уплате здравственог доприноса за пензионере - Фонду здравства.

У међувремену, за исплату пензија и подмирење свих осталих обавеза, пензијском фонду месецно треба 46 милијарди динара. Упркос бољој наплати доприноса, готово половина тог новца и даље стиже из буџета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије