Бакар из рудника Церово код Бора

После десет година почела производња у руднику бакра "Церово" код Бора. Резерве око 2,5 милиона тона руде. Очекује се годишњи приход од око 100 милиона долара.

У руднику бакра "Церово" код Бора, који је затворен пре десет година, данас је поново почела производња, за коју је Рударско-топионичарски басен "Бор" обезбедио око 18 милиона евра из сопствених средстава, очекујући годишњи приход од око 100 милиона долара и чисту добит од око 45 милиона долара.

"Стигла је нова опрема за топионицу и рудник, запослени су нови људи. Нарочито је значајно што су млади људи добили посао први пут", рекао је министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, на свечаности којој је присуствовао и кандидат за председника Србије Борис Тадић.

"Борани су знали која су њихова права и обавезе и били су спремни да се побуне у заштити својих права. Зато и није дошло до приватизације. Показало се да је Басен "Бор" стао на ноге, да су запослени ово урадили сопственим средствима и данас је ово стабилно предузеће", нагласио је Ћирић.

Министар економије подсетио је да су просечна месечна примања у РТБ "Бор" око 60.000 динара, а рудари у јами "Церово" имају и до 100.000 динара.

"Сви они који нешто питају треба да дођу овде, оду у јаму и виде како изгледа радити у јами", рекао је Ћирић.

Обраћајући се рударима, генерални директор РТБ "Бор" Благоје Спасковски рекао је да је већина посла обављена сопственим снагама, да је на пословима ревитализације било само седморо радника из фирми ван Бора.

"Уложили смо 18 милиона евра сопствених средстава. Остварили смо и неке рекорде", нагласио је Спасковски и навео да је 230 радника за 50 дана само направило цевовод дуг 49 километара, а њих 153 ће у "Церову" остати да ради за стално.

Према речима Спасковског, рудник има процењене резерве од око 2,5 милиона тона руде, а искоришћење ће бити више од 82 процента.

"Оно што је, такође, значајно јесте да ће приход из овог рудника бити око 100 милиона долара, а чиста добит биће 45 милиона долара. Такође је значајно да ће у новом руднику бити запослен приличан број жена, а нарочиту пажњу ћемо посветити запошљавању локалног становништва, пре свега из Великог Кривеља", закључио је Спасковски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије