Читај ми!

Тешки задаци пред новом владом

Будућа влада имаће тежак задатак, јер кретања у привреди нису охрабрујућа, као ни ситуација са јавним финансијама, оцењују економисти. Грађани се не могу, кажу стручњаци, надати бољем животу бар годину, две.

Ко год да формира Владу имаће тежак задатак, кажу економисти, јер кретања у привреди нису охрабрујућа, а стање у државној каси је све лошије. Најбоље би било да се влада формира што пре и да покрене рефоме. Грађани се не могу, кажу стручњаци, надати бољем животу бар годину, две.

С јавним дугом који је већ преко дозвољене границе, минусом у државној каси готово двоструко већим од очекиваног, за те фотеље, кажу економисти, они се не би отимали. Нова Влада мораће мање да троши и више узима.

Сарадник Економског инстутита Владимир Вучковић каже да ће влада имати тежак избор да повећава порезе и да смањује расходе.

Вучковић је рекао да се не може очекивати пораст плата и пензија иако је то највише интересује грађане. 

"Благи раст по фискалним правилима би био најбољи. Буџет је у тешкој систуацији, повећање пореза ће морати да уследи", каже Вучковић.

Сарадник часописа "Макроекономске анализе и трендови" Иван Николић наводи да су приоритет мере штедње, смањење расхода, маса плата и делом субвенција.

Штедња и повећање пореза, рецепт је који су примениле владе у Хрватској, Грчкој и другим земљама. Међутим, економисти упозоравају да би од повећања ПДВ-а у Србији могло да буде више штете него користи.

Економиста Мирослав Здравковић каже да ако буде изнуђено повећање ПДВ-а, да ће оно значити пад стандарда свих грађана у проценту колико то повећање износи.

"Сама мера неће за очекивани раст прихода довести до смањења дефицита државе, али свакако ће угрозити број запослених лица кроз додатно погоршавање проблема неликвидности привреде", рекао је Здравковић.

Од Владе се очекује план за смањење јавног дуга а не подизање границе дозвољеног задуживања што се могло чути у предизборним обећањима.

"Граница од 45 одсто одређена је с мером јер се показало да државе на нивоу нашег развоја могу да упадну у кризу јавног дуга на тој граници и зато је важно да се остане на тој граници јер се ми не можемо да меримо с развијеним државама или с Америком које имају луксуз да могу да финансирају веће дефиците", рекао је Владимир Вучковић.

Нова Влада требало би, оцењују упућени да крене у темељну реформу јавног сектора, државне управе и финансија, јавних предузећа, а пре свега пензијског фонда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије