Читај ми!

Лиценце за енергетску ефикасност

Почела обука 350 инжењера, који ће добити прве лиценце енергетске ефикасности. Сви новоизграђени објекти ће од октобра морати да имају енергетске пасоше у којима ће писати колико енергије троше.

У Београду је почела обука 350 инжењера, који ће добити прве лиценце енергетске ефикасности. У складу са прописима Европске уније, од октобра ће сви новоизграђени објекти бити категорисани ознакама енергетске ефикасности и мораће да имају енергетске пасоше у којима ће писати колико енергије троше.

Тај посао радиће само инжењери са лиценцом. Обука ће од септембра бити организована у Новом Саду и Нишу.

Анђелина Кузмановић је у првој групи инжењера који ће, после тромесечне обуке и положеног државног испита, у јулу добити лиценцу за сертификацију стамбених и пословних објеката.

"Радећи у светској компанији овде у Србији имала сам прилике да разговарам на ту тему са колегама из Европске уније. Тако да пратим праксу и ово што је Србија сада урадила се приближава захтевима када је у питању енергетска ефикасност Европске уније", каже Кузмановићева.

Чека их велики посао. Без њихог мишљења и потписа ниједна зграда, од јесени, неће добити ни грађевинску ни употребну дозволу.

Професор Машинског факултета у Београду Маја Н. Тодоровић каже да ће након обуке добити једно додатно знање које ће им омогућити да се укључе у послове израде елебората енергетске ефикасности као саставног дела главног пројекта приликом изградње нових или реконструкције постојећих зграда.

"Моћи ће затим и да врше прегледе зграда и да учествују у поступку издавања енергетских пасоша", објашњава Тодоровићева.

Драгослав Шумарац из Инжењерске коморе Србије каже да сваки енергетски пасош стана или зграде мора да има два потписа - један је лиценцираног инжењера а други је од предузећа.

"Ми ћемо бити потпуно спремни као струка да од 30 септембра ниједан новоизграђени објекат неће бити укњижен без тог пасоша", каже Шумарац.

Применом нових прописа, знатно ће се смањити расипање енергије. Изолација прозора и врата биће побољшана два пута, а зидова три пута.

Професор Архитектонског факултета у Београду Милица Јовановић каже да ће у пасошу писати тачно колика је потрошња потребне енергије на годишњем нивоу за грејање зграде.

У зависности од тога колико су енергетски ефикасни, станови, куће и зграде добиће ознаке: највиша је А +, а најнижа Г. Стручњаци очекују да ће се тиме коначно уредити тржиште некретнина и омогућити реално формирање цена станова.

"До сада су се цене станова формирале према локацији, да ли је Кнез Михаилова, Дедиње. То су углавном били најскупљи станови, а сада ће се гледати да ли је стан А+ без обзира да ли је у Борчи или на Дедињу", каже Шумарац.

У Инжењерској комори Србије, која води посао, кажу да је потребно обучити и запослити 2.000 лиценцираних инжењера, како би сви објекти у земљи могли да буду категорисани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије