Читај ми!

Представништво ПКС у Загребу

Српске инвестиције и компаније добродошле су у Хрватску, поручено из Загреба, са свечаног отварања представништва Привредне коморе Србије.

У Загребу је свечано отворено представништво Привредне коморе Србије, које има за циљ да повећа присуство српског капитала и компанија на хрватском тржишту и унапреди економску сарадњу две земље.

Како је истакнуто на церемонији отварања, привредна сарадња две земље бележи позитиван тренд, али је много простора и могућности за њено унапређење готово у свим привредним гранама.

Амбасадор Србије у Загребу Станимир Вукићевић рекао је да је данашњи догађај путоказ добре сарадње две земље која не може да се задовољи само трговином већ треба да буду унапређени виши облици кооперација.

Отварање представништва ПКС у Загребу представља историјски тренутак и отвара нову страницу у билатералним односима две земље од којих зависи клима у целом региону, указао је директор представништва Дренислав Жекић.

Према његовим речима, представништво ПКС у Загребу требало је да буде отворено и раније, али је то зависило од стварања повољније климе у обе земље.

Председник ПКС Милош Бугарин рекао је да је могуће унапредити и развити више облике привредне сарадње, посебно у области металске индустрије, бродоградње, пољопривредно-прехрамбене индустрије.

Према подацима ПКС, хрватске инвестиције у Србији од 1999. до половине прошле године износиле су нешто више од 500 милиона евра, што је 13 одсто укупних хрватских улагања у иностранству.

Хрватска господарска комора отворила је представништво у Београду пре десет година. У Србији послује око 200 фирми из Хрватске, док су највећи инвеститори Агрокор, Атлантик група, Нексе група, Виндија...

С друге стране, присуство компанија и инвестиција из Србије у Хрватској готово да је занемарљиво, а разлози за то били су бројни проблеми од нецаринских баријера до дискриминације предузећа из Србије у приватизацији хрватских фирми.

Србија највише у Хрватску извози метал и производе од метала, пољопривредно-прехрамбене производе, машине и друге уређаје, хемијске производе, гуму, пластику, папир, електричну енергију, намештај.

У Србију се из Хрватске највише увозе хемијски и пољопривредно-прехрамбени производи, метал и производи од метала, цигарете, конзерве...

Нова страница у односима две земље

Представници привредног живота Срба у Хрватској поздравили су отварање представништва Привредне коморе Србије у Загребу, оцењујући да ће означити нову страницу у билатералним односима две земље.

"Свакако да је било време за отварање представништва, с обзиром на то да смо за то заинтересовани као Тесла штедна банка јер је један од циљева и улога наше банке регионално повезивање,", рекао је за Танјуг шеф управе банке Звонко Агичић.

Према речима председника Српског привредног друштва "Привредник" Николе Лунића, отварање представништва ПКС у Загребу је историјски догађај.

"Тиме се отварају могућности привредницима из Србије да улажу у Хрватску, па и у просторе посебног државног старања, односно повратничка подручја која имају привредни потенцијал, од пољопривреде и производње еколошке хране до туризма".

Бивши вицепремијер Слободан Узелац рекао је да му је жао што се отварање представништва ПКС није десило раније, али му је драго што се десило.

"Представништво ПКС представља велика врата, која неће само пропуштати него подстицати сарадњу две државе и њихових привреда. Садржај и тон дискусија која смо чули приликом обраћања првих људи комора обе земље гаранција су да ће то бити тако", рекао је Узелац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара