Читај ми!

Може и јефтиније

Удружење топлана преговара с државом о репрограму дугова. Неке од њих могле би пословати и двоструко јефтиније ако би користиле и алтернативна горива. Добра замена за мазут, а посебнио угаљ, јесу пелет и брикет. Замена угља пелетом не захтева додатне инвестиције и техничке промене грејних система.

Грејна сезона завршена је 15. априла, али ће топлане, по потреби грејати до краја месеца. И ову сезону извукао је мазут из Робних резерви, већина топлана узела је и додатне количине. Држави за мазут дугују три и по милијарде динара, а "Србијагасу" са старим дугом још 22 милијарде динара.

И ова зима прође, а дугови се само нагомилавају, јер се тешко наплаћује и грејање. Удружење топлана преговара с државом о репрограму дугова.

Милован Лечић из Удружења топлана Србије каже да је ствар сваке топлане и града да процени на који начин превазићи тај проблем.

"Није једино решење повећање цена грејања, ја се слажем. Али сигурно да је са оваком ценом, пре свега мазута неодрживо стање", каже Лечић.

А да може јефтиније, може. Добра замена за мазут, а посебнио угаљ, јесу пелет и брикет. Од 2008. године, осам београдских котларница греју станове тим енергентом. Киловат-час топлотне енергије добијен из пелета кошта 3,5 евро цента, а из гаса и мазута више него двоструко.

Петар Васиљевић из "Београдских електрана" каже да је посебна погодност приликом набавке те врсте енергената што се оне у довољним количинама купују пре почетка грејне сезоне у летњем периоду.

"Знамо колике су нам количине потребне за целу грејну сезону и обезбедимо се уговорима у тренутку када је то најповољније", каже Васиљевић.

Искуство "Београдских електрана" показује да замена угља пелетом не захтева додатне инвестиције ни техничке промене грејних система.

Радмило Савић из "Београдских електрана" каже да су температуре у становима исте као да је у питању било које друго гориво.

"Наши корисници нису ни осетили да је дошло до промене горива", каже Савић. Уместо угља, у котларници се користи пелет, односно пресована стругиорина, која има вишеструке позитивне ефекте, а највећи су еколошки.

Од сагоревања једног џака пелета остаје неколико грама пепела, а од исте количине угља неколико килограма. Топлане, у сезони потроше, око 200.000 тона угља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара