Читај ми!

Девизе од пиљевине

Да се паметном инвестицијом може зарадити показује пример пелета, горива које се прави од струготине или пиљевине. Од извоза пелета зарађено је девет милиона евра, па се све више произвођача спрема да га производи.

Пелет, који се добија од струготине или пресоване пиљевине, полако постаје један од извозних адута Србије. Тај енергент све се више користи за грејање, а Европа потроши чак 80 одсто светске производње. Све је више произвођача и у нашој земљи, а само прошле године извозом пелета зарађено је девет милиона евра.

У Србији је регистровано 20 произвођаћа пелета, а раде, и то добро, њих 17. Пелет извозе највише у Италију, Словенију и Македонију. Потражња је толика да би могло да се прода и 10 пута више.

"Сву производњу пелета продамо у Италији. Све послове договоримо током лета, а ове године и много људи из Србије тражи пелет. Производимо 2.000 тона годишње. Надамо се да ћемо повећати производњу", каже Луана Карбоне из фирме Беневенто.

Само прошле године, тражња на домаћем тржишту повећана је 50 одсто.

Као гориво пелет је јефтинији и чистији од угља и мазута. "Дозвољен пепео је до 1,5 одсто. То значи, на једну тону пелета отприлике килограм, килограм и по пепела. То је занемарљиво, практично, све изгори, нестане", објашњава Драган Михаиловић из "Гота пелетса" у Бајиној Башти.

За производњу пелета највише се користе буково дрво и топола, али и четинари – јела и смреча.

Од 600 хиљада кубика дрва, који су годишње расположиви, на производњу пелета оде шестина.

"У односу на укупан прираст и потрошњу дрвета у осталим сегментима, производња пелета не представља никакав проблем нити било какву претњу шумском фонду Србије. Користе се дрвни остаци у индустрији, пре свега, из производње у пиланама. Захваљујући управо производњи пелета, Србија је очишћена од бројних дрвних депонија", каже професор Бранко Главоњић.

Покретање посла је скупо, али се веома брзо исплати. У фабрику са годишњом производњом до 30 хиљада тона пелета треба инвестирати око пет милиона евра. Најчешће се уз помоћ страног капитала отварају погони са једном или две производне линије или је то породични посао.

"Што се тиче произвођача, они немају неке подстицајне мере државе када је у питању производња. Међутим, с обзиром на то да се ради нови Акциони план за обновљиве изворе енергије до 2020. године у предлог тог Акционог плана биће уграђена постицајна мера када је реч о потрошачима", каже Бранко Главоњић.

Најразвијенију производњу пелета имају скандинавске земље, следе Немачка, Аустрија и земље Источне Европе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара