Читај ми!

Беспарица обара марже?

Због пада промета, трговци ће морати да смањују марже, оценио Институт за тржишна истраживања из Београда. Опрез грађана приликом куповине индиректно утиче на негативну динамику промета преко смањене личне потрошње, напомиње ИЗИТ.

У анализама за март треба очекивати умерени раст малопродајног промета, али то неће променити досадашње негативне тенденције у кретању промета робе у трговини на мало, оценио је Институт за тржишна истраживања из Београда.

Институт наводи да ће трговци, да би бар мало ублажили негативне тенденције у малопродајном промету морати да приступе спуштању својих маржи, односно одрицању дела профита, иначе ће се обрт капитала бити додатно успорен и спустити на ниже нивое.

Анализиран је и малопродајни промет по регионима, па је на северу Србије у фебруару забележен реални умерени раст промета робе од 5,9 одсто у односу на јануар, док је на југу земље регистрован пад од чак 24,8 одсто.

У Војводини је регистрован пораст малопродајног промета робе од 3,2 одсто мерено у сталним ценама, наводи се у анализи "Текућа привредна кретања у Србији".

У фебруару је после јануарског општег пада, регистровано осетан пад малопродајног промета, па је он у трговини на мало у фебруару смањен за 5,8 одсто у сталним ценама, у односу на стање из јануара.

ИЗИТ оцењује како је "ионако низак малопродајни промет у првом месецу ове године додатно редукован у фебруару, што говори о ниској куповној моћи становништва и атмосфери неизвесности које влада на српском тржишном простору".

"Та атмосфера повећава опрез становништва приликом трошења скромних примања, чиме индиректно утиче и на негативну динамику малопродајног промета преко слабије изражене личне потрошње".

У фебруару је забележени раст просечних нето зарада, али ни тај раст није успео да "раздрма" промет у трговини на мало, наведено је у извештају ИЗИТ-а.

"То се управо објашњава амбијентом неизвесности, али и леденим данима у фебруару, који су сигурно утицали на значајно слабију покретљивост становништва и његову усмереност на набавку основних производа за егзистенцију без неких већих одлазака у куповине ширег спектра производа," закључио је ИЗИТ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара