Читај ми!

Страх од суше

Иако је сетва кукуруза за трећину скупља него прошле године, посејано више него 2011. године. Горива има довољно али земљорадници кажу да негде касни расподела бонова за куповину регресираног горива.

Завршена је сетва шећерне репе, а због већег интересовања ратара, посејана је на десет одсто површина више него прошле године. Почела је сетва кукуруза, горива има довољно али, кажу земљорадници, негде касни расподела бонова за куповину регресираног горива. Сетва је за трећину скупља него прошле године.

Пољопривредници ће овог пролећа највероватније кукурузом засејати око милион и 400 хиљада хектара, сто хиљада више него прошле године. Пролетос их је сетва кукуруза по хектару коштала 27 хиљада динара, ове ће то бити 36.500 динара.

"Овогодишња сетва је скупља за трећину. Највише је поскупело вештачко ђубриво. Сејемо соју и сунцокрет не уговарамо, све иде у сопственој режији", каже Петар Петронијевић из Јакова.

Поред ђубрива, скупљи је и семенски кукуруз за 300 динара по џаку.

Једино је гориво јефтиније него прошле године. Министарство пољопривреде омогућило је, уз бонове, регистрованим домаћинствима куповину дизела за 65 динара по литру.

Међутим, у неким местима сељаци се жале на нередовну расподелу бонова, па су принуђени да га купују по тржишним ценама. Брине их и суша, прошле године у марту је пао 31 литар воде по квадратном метру ове, истог месеца двадесет литара мање. Најмање у Војводини.

Слободан Јанковић из Јакова каже да је суво нема кише, влаге, нема системе за наводњавање.

Ратари се питају како у таквим временским условима сејати кукуруз.

Живота Јовановић са "Института за кукуруз" из Земун Поља,  каже да би требало сејати нешто дубље, с обзиром да има извесних количина влаге после зимског периода и оног снега.

Подсећамо, прошле године због суше род кукуруза је подбацио. Убрано је око 6,5 милиона тона или за 700 хиљада мање него 2010. године, па је и зарада ратара била мања за трећину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара