Читај ми!

Почео ремонт ТЕНТ-а

У ТЕНТУ почео ремонт Блока Б1, вредан 80 милиона евра. Премијер Мирко Цветковић рекао да је ЕПС највећи инвеститор у Србији, што обезбеђује поуздано снабдевање струјом.

У Термоелектрани Никола Тесла данас је почео капитални ремонт Блока Б1, што је пројекат вредан 80 милиона евра и трајаће шест месеци.

Пројекат рехабилитације и модернизације блока Б1 финансира Електропривреда Србије (ЕПС) са око 59 милиона евра, док је Европска унија дала бесповратна средства од 12 милиона евра за реконструкцију електрофилтера, а влада Швајцарске 8,7 милиона евра за замену система за управљање и регулацију.

Премијер Србије Мирко Цветковић, који је присуствовао почетку ремонта, истакао је да је ЕПС највећи инвеститор у држави и да последњих година улаже између 400 и 500 милиона евра годишње у одржавање и ревитализацију система, што обезбеђује поуздан рад и снабдевање струјом и у најтежим тренутцима.

Према његовим речима, те инвестиције сваке године креирају потребе за ангажовањем страних и домаћих фирми, а у последње време све је веће учешће домаћих предузећа.

Цветковић је рекао да очекује да ће ремонт бити завршен у планираном року од шест месеци као и да је ЕПС поуздан инфраструктурни ослонац Србије и захвалио се на донацији ЕУ и влади Швајцарске.

Премијер је нагласио и да сарадња на финансирању овог пројекта симболички показује чињеницу да Србија јесте део Европе и потврђује да су проевропска оријентација владе и проевропска перспектива државе најбоља алтернатива.

Цветковић очекује и да ће, пошто је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ, сарадња бити проширивана.

Ремонт Блока Б1 спроводи се у оквиру друге фазе ревитализације ТЕНТ-а до 2017. године који би требало да допринесе повећању животног века и снаге блокова, унапређењу енергетске ефикасности и безбедности рада као и заштити животне средине.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић истакао је да је модернизација и ревитализација постројења ЕПС-а последњих десет година дала изузетне резултате, што је доказано и током фебруарског леденог таласа.

Диртектор ТЕНТ-а Петар Кнежевић рекао је да та термоелектрана производи половину струје у Србији и да са 3.300 мегавата обухвата трећину укупне инсталисане снаге.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адријано Мартинс навео је да је донација ЕУ од 12 милиона евра за смањење емисије штетних гасова у блоку Б1 део помоћи од 520 милиона евра које је ЕУ дала за енергетски сектор Србије од 2000. године.

Подсетивши да је Србија ове године добила статус кандидата, Мартинс је нагласио да ће све инвестиције у унапређење услова живота и животног стандарда грађана бити настављене и интензивиране.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије