Читај ми!

БРИКС помаже земљама у развоју

Земље БРИКС групе оснивају развојну банку намењену земљама у развоју, саопштено на самиту у Индији.

Индијски премијер Манмохан Синг је, на данашњем отварању самита земаља БРИКС групе коју чине пет многољудих и пространих држава са високим стопама привредног раста, изјавио да међународне институције не успевају да подстакну раст земаља у развоју и подржао оснивање нове развојне банке, коју би водиле земље чланице БРИКС-а.

Највиши званичници Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, које чине групу БРИКС, окупили су се на самиту у Њу Делхију како би разговарали о својој растућој економској моћи и успостављању јачих веза између својих брзорастућих привреда, пренела је агенција АП.

Лидери БРИКС-а једногласно су данас закључили да једино дијалогом може да се реше насиље у Сирији и криза око контроверзног нуклеарног програма у Ирану, рекао је индијски премијер Манмохан Синг.

"Сложили смо се око чињенице да решење у Сирији и Ирану може једино бити нађено кроз дијалог", рекао је Синг, приликом издавања финалне декларације са четвртог самита ове групације.

Такође се тражи да се избегне свака ескалација кризе у Ирану, уз оцену да би последице биле катастрофалне и да то не би користило никоме.

Поменутих пет земаља покрива 45 одсто светске популације, четвртину укупне копнене површине на планети и четвртину глобалне привреде, при чему укупна вредност њихових бруто домаћих производа износи чак 13,5 билиона долара.

Очекује се да ће чланице БРИКС-а на самиту у Индији постићи договор о већем обиму међусобног пословања у домаћим валутама, како би се на тај начин заштитиле од утицаја флуктуације вредности долара, као и о повећању вредности трговине у оквиру блока са прошлогодишњих 230 милијарди долара на 500 милијарди долара 2015. године.

Државе БРИКС-а се такође надају да ће постићи напредак у оснивању нове развојне банке, која ће бити слична Светској банци и Азијској банци за развој, и наводе да ће она сиромашним земљама олакшати приступ средствима за развој и постаћи раст привреда у развоју, истакао је Синг.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара