Читај ми!

"Данијели" долази у Србију

Република Србија, Град Шабац и компанија "Данијели" потписали Меморандум о разумевању. Конкуренција за привлачење инвеститора је немилосдрна, али Србија успева да побеђује, рекао председник Србије Борис Тадић.

Италијанска компанија "Данијели", један од три највећа светска произвођача опреме и производних линија за индустрију гвожђа и челика, планира да изгради челичану у Шапцу. Меморандум о разумевању потписали су представници Републике Србије, Града Шапца и италијанске компаније "Данијели".

Инвестиција вредна око 500 милиона евра подразумева изградњу челичане у индустријској зони у Шапцу, а запослење у њој наћи ће око хиљаду радника.

Меморандум су, у присуству председника Бориса Тадића, потписали министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, оперативни директор компаније "Данијели" Франко Алцета и градоначелник Шапца Милош Милошевић.

Тадић је захвалио италијанској компанији што је изабрала Србију као место где ће инвестирати, истичући да је конкуренција за привлачење инвеститора немилосдрна, али да Србија успева да побеђује.  

Након потписивања Меморандума, председник Србије истакао је да тај документ даје јасне смернице и да ће Влада Србије и локалне власти у Шапцу учинити све да инвестиција буде реализована.

"Имамо потпуно јасну визију економског развоја Србије и свесни смо да морамо да га реализујемо у тешким околностима, када се смањује привредни раст већине европских земаља. Али, и у тим околностма ми морамо да унапредимо економски развој Србије и то се може обезбедити само оваквим инвестицијама", констатовао је Тадић.

Председник Тадић истакао је да ће, због економске ситације у свету, бити неопходно да се нова Влада Србије формира одмах након предстојећих избора и да донесе неке системске мере како би се смањио спољнотрговински дефицит и поспешио раст домаће економије.

Најзначајнији национални интереси, како је упозорио, не могу се одбранити без економског раста, који је услов и успеха у наставку процеса евроинтеграција и успеха политике Београда по питању Косова и Метохије.

Говорећи о детаљима будуће инвестиције "Данијелија", Тадић је прецизирао да она нема никакве везе са железаром у Смедереву, јер је реч о производњи потпуно друге врсте челичних производа, који ће бити намењени како извозу тако и домаћим компанијама каква је "Фијат аутомобили Србија".

Долазак "Данијелија" би, како је истакао, био значајан не само због великог броја радних места, већ и због чињенице да би та компанија у Србију донела најсавременије технологије и дала значајан допринос смањењу спољнотрговинског дефицита земље.

Основ даље сарадње

Оперативни директор компаније "Данијели" Франко Алцета навео је да је после девет месеци преговора данас потписан споразум који би требало да буде основ за даљу сарадњу и захвалио запосленима у државној администрацији Србије и општини Шабац јер су показали разумевање за потребе те кампање.

Он је истакао да је "Данијели" са Владом постигао споразум који је основа за будуће кораке и додао да се компанија одлучила да инвестира у Србији због "добре културе, много енергичних људи и воље и жеље да се дела".

"То је добра почетна тачка за развој ваше земље и са таквим ставом сигуран сам да ћете привући и друге инвеститоре у Србију", рекао је Алцета.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да ће та компанија производити годишње најмање 750.000 тона посебних врста челика, а извоз ће бити на нивоу од око милијарду евра.

Министар је истакао да је данас добар дан за економију Србије и њене грађане, јер је један велики инвеститор одлучио да му Србија буде производна база за даље пословне операције.

"Ова инвестиција показује светло на крају тунела и добру перспективу за српску економију у условима глобалне кризе", рекао је Ћирић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара