Читај ми!

Влада усвојила мере штедње

Влада Србије усвојила програм мера штедње, чији је циљ да се смањи буџетски дефицит. Неће бити смањиване плате, пензије и социјална давања, субвенције и капитални расходи. Усвојен амандман којим ће се омогућити повраћај пореза на опрему и храну за бебе.

На данашњој седници Влада Србије усвојила је програм мера штедње који има за циљ да смањи буџетски дефицит и, уз уштеде од 15,7 милијарди динара, доведе га у наредном периоду на ниво предвиђен Законом о буџету за 2012. годину, изјавио је државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић.

Никезић је на конференцији за новинаре после седнице Владе истакао да ће уштеде бити остварене преусмеравањем дела сопствених прихода на опште приходе буџета што доноси 10,9 милијарди динара, као и уштедама на дискреционим расходима, што ће донети 4,8 милијарди динара.

Никезић је указао да је Влада увела и ограничење задуживања тако да ће гаранције уместо 432,5 милиона евра, како је предвиђено буџетом, бити 120 милион евра, а пројектна задужења од домаћих кредитора 17,5 милиона евра уместо предвиђених 115 милиона.

Наводећи да је буџетски дефицит већи од предвиђеног, јер је пад прихода у фебруару био 20 одсто, Никезић је истакао да Влада у прва два месеца није трошила више него што је предвиђено већ је напротив трошила мање, и то за готово 13 одсто.

Никезић је додао да је Влада препоручила примену мера штедње свима који улазе у консолидовани буџетски дефицит као што су Војводина, локалне самоуправе, организације обавезног социјалног осигурања, али и јавним предузећима.

Новим мерама, како је агенцији Бета раније речено у Влади, неће бити умањиване законом прописане исплате, као што су плате, пензије и социјална давања, али ни субвенције и капитални расходи.

Уштеде у буџету веће од 10 милијарди динара требало би да буду постигнуте смањењем расхода фондова и државних служби које имају сопствене приходе, затим мањим трошковима за службена путовања, услуге по уговору, набавку роба и услуга.

Буџетом за ову годину предвиђени су приходи од 750 милијарди, расходи од 890 милијарди, а буџетски дефицит 140 милијарди динара. Дефицит буџета је на крају фебруара износио 37,2 милијарде.

Фискални савет раније је предлагао да се уштеда постигне тако што би се локалним самоуправама пренео већи део трошкова, јер оне сада добијају већи део од пореза на зараде.

Градови и општине ће током 2012. имати 40 милијарди динара веће приходе. С друге стране, по предлогу буџета, преузеће свега 15 милијарди "теже" обавезе. Постоји могућност да се део надлежности, пре свега социјална давања, са централног пренесу на локални ниво. Међутим, то није могуће без измене закона.

Мере штедње наговестио је и премијер Мирко Цветковић на Бизнис форуму на Копаонику уколико приходи буџета буду испод планираних.

Премијер је тада рекао да су у јануару приходи буџета били нешто изнад плана, а у фебруару мало испод планираног нивоа, наводећи да ће влада морати да приступи мерама штедње ако се пад прихода настави и у марту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара