Читај ми!

Европски закон о осигурању

Народна банка Србије упутиће на јавну расправу нацрт новог закона о осигурању, који је усклађен са прописима земаља Европске уније, истиче НБС. Премије осигуравајућих кућа у Србији достигле 57 милијарди динара.

Нацрт новог закона о осигурању, усклађен са прописима земља Европске уније, Народна банка Србије пустиће у јавну расправу већ идуће недеље, речено је на скупу о развоју тржишта осигурања у Југоисточној Европи.

Представници сектора Мисије ЕУ за европске интеграције указали су на најбоља решења у пракси европских земаља.

О новом закону о осигурању, одлучиваће нови скупстински сазив. Зашто је та област важна указала је отварајући скуп, преседница републичког парламента.

"Оно што је битно за грађане Србије заправа је да су средства из премије осигурања заправо важан извор инвестиција и с те стране доприносе финасијској стабилности Србије", истиче председница скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

Укупна премија 28 осигуравајућих кућа код нас, достигла је 57 милијарди динара. Свега 7 осигурања је у домаћем власниству, а највећа осигуравајућа кућа у државном.

Потпредседник владе Србије Ивица Дачић је поручио међународним финасијским институцијама да се не мешају у одлуке о приватизацији, пре свега због захтева да се приватизује "Дунав осигурање", које је у државном власништву.

Намера организатора регионалне конференције била је да укаже на заједничке проблеме земаља Југоисточне Европе у развоју тржиста осигурања.

"Компанија Дунав осигурање жели да на директан и оргиналан начин окупи науку и струку и да заједно са представницима Европске уније задуженим за реформу финансијског сектора Европске уније, покажемо шта су то најбоља решења", истиче Миленка Јездимировић, директорка "Дунав осигурања".

"Солвентност 2 је програм чији је циљ да смањи ризике осигурања и реосигурања, успостави већу конкурентност, побољша права осигураника и наплату штете преко посредника", објашњава Фрејк Јанмат, шеф Сектора Мисије ЕУ за економска питања.

Европски стандарди који су у хармонизацији прописа, за нас обавезујући, не захтевају хитну поделу на компаније које се баве искључиво животним или неживотним осигурањем.

Разлог за то је намера да се подстакне развој животног осигурање које, мада расте, заузима тек 17 одсто уплата осигурања. У европским земљама тај удео је четири пута већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара