Читај ми!

Подстицајне мере пољопривреди

Уредбе Владе за подстицање ратарске производње у 2012. години ступају сутра на снагу, најавио министар Душан Петровић.

Сутра ступају на снагу Уредбе за подстицање ратарске производње у 2012. години, које ће значити промену досадашњег система субвенционисања биљне производње и прелазак на давања по количини произведене и испоручене робе, изјавио је данас министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Нови систем биће праведнији и функционалнији од досадашњег који је подразумевао давања по јединици површине, рекао је он на конференцији за новинаре у Влади Србије и додао да преузима потпуну одговорност за ту политику.

Петровић је рекао да је нови модел субвенционисања у функцији повећања пољопривредне производње, извоза и бруто домаћег производа.

Он је рекао да ће на овакав начин већи број регистрованих пољопривредних газдинстава имати могућност да добије потребна средства и повећа своју производњу, а да ће и прерађивачка индустрија имати на располагању већу количину сировина.

Петровић је подсетио да је лане за подстицање биљне производње издвојено укупно 18,5 милијарди динара, а у 2012. години та средства ће износити 22 милијарде динара.

Он је прецизирао да је прошле године право на субвенције остварило 82.000 пољопривредних газдинстава у Србији и истакао да се јуче до поноћи само за регресирано гориво пријавило више од 200.000 регистрованих газдинстава.

Прошле године су се субвенције односиле на 1,02 милиона хектара, док су се пољопривредници који су конкурисали за регресирано гориво већ пријавили за пролећну сетву на површини од 1,4 милиона хектара.

Влада Србије усвојила је данас уредбе за подстицање ратарске производње у 2012. години, по којима ће се премија остваривати по испоруци произведених количина ратарских култура.

Усвојене су три уредбе: о условима и начину коришћења премије за производњу дувана у листу, премије за производњу житарица и кромпира и премије за индустријско биље.

Право на премију стичу пољопривредници уписани у Регистар пољопривредних газдинстава са активним статусом који на дан 9. априла 2012. године имају пријављене површине под одговарајућом групом пољопривредних култура.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара