Читај ми!

Руси граде српске пруге

Представници "Железница Србије" и "Железница Русије" потписали споразум којим се предвиђа изградња неколико нових железничких колосека и обнова старих.

Генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић и председник "Железница Русије" Владимир Јакуњин потписали су у Москви Споразум о реализацији пројеката у сфери изградње и модернизације железничког саобраћаја у Србији.

Споразумом је предвиђена изградња неколико нових железничких колосека и обнова старих, а реализација пројеката требало би да почне крајем текуће године, након потписивања уговора руске и српске владе о детаљима међудржавног кредитирања.

"Имамо укупно пет пројеката. Два су у вези изградње нових железничких пруга, а остали се тичу модернизације и санације постојеће инфраструктуре. Реч је о око 400 километара железничке мреже. Максимални рок за завршетак радова је пет година", рекао је Јакуњин након потписивања споразума.

Према речима Марковића, у плану је изградња једног колосека пруге Ваљево -Лозница у дужини 68 километара, изградња другог колосека пруге Београд-Панчево у дужини 16 километара, као и реконструкција пруге Београд-Бар у дужини 200 километара и обнова шест деоница на коридору 10 у дужини 111 километара.

"Пројектом је обухваћен и програм набавке дизел моторних возова у вредности 100 милиона долара. Кредит Руске Федерације за реализацију свих пројеката износи 800 милиона долара, а учешће српске стране је 15 одсто", рекао је Марковић.

Јакуњин је нагласио да је споразумом дефинисано да ће са 30 одсто радника и материјала учествовати српска страна, а са преосталих 70 одсто руска.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара