Читај ми!

Двоструки подстицај запошљавању

За свако ново радно место инвеститори ће из државне касе добијати најмање 4.000, уместо досадашње 2.000 евра. Услов је да број радника не смањују три године. Да би број инвеститора био већи, није довољно само да се повећају износи из буџета, упозоравају стручњаци.

Домаћи и страни инвеститори ће за свако ново радно место, из државне касе добити најмање 4.000, уместо досадашње 2.000 евра. Влада је новом уредбом пооштрила контролу средстава која одобрава инвеститорима и поједноставила додељивање субвенција неразвијеним подручјима.

Инвеститори могу да рачунају на 4.000 до 10.000 евра по раднику, уколико уложе најмање пола милиона у неразвијеним и милион евра у другим подручјима Србије. Услов је да број радника не смањују три године.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић очекује бржу реализацију инвестиција.

"Једна од новина коју смо, такође, увели јесте нови систем контоле – сваки инвеститор који добије подстицајна средства од државе, а морам да напоменем да се она у року од максимално 17 месеци враћају у буџет, мора да обезбеди банкарске гаранције", истиче Ћирић. 

За субвенције могу подједнако да конкуришу и домаће и стране компаније.

Председник Америчке привредне коморе Милош Ђурковић каже да је добро што дајемо подстицаје, али да би било потребно још доста тога да се уради како бисмо били конкурентнији.

"Имамо велику конкуренцију свих земаља у региону и сматрам да морамо да будемо конкурентни још по другим пољима, као што је изградња инфраструктуре, саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, а ту је и Закон о раду и пореска политика", рекао је Ђурковић.

За све оне који су боре за нову скупштинску већину, инвестције су постале кључна реч. Ипак, поставља се питање колико је случајно да се одлука о повећању износа донесе усред изборне кампање.

Министар Ћирић не види то као део предизборне кампање, већ каже да је то нешто што су раније планирали.

Ипак, да би број инвеститора био већи, није довољно само да се повећају износи из буџета, сматрају стручњаци.

"Ја бих плаћао инвеститорима тек ако их не бих могао на други начин да их привучем, да побољшам правни систем, да изградим путеве", каже стручњак за страна улагања "Форинвест" Милан Париводић.

У последњих шест година, новчане подстицаје користило је 226 компанија, запослено је 40.000 радника.

Укупно је уложено више од милијарде евра, а држава је дала подстицаје од 224 милиона евра. Највише радних места отворено је у Јужној и Источној Србији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара