Читај ми!

Бугари на челу параћинске стакларе

Конзорцијум бугарских фирми преузима од "Србијагаса" 63 одсто власништва у Српској фабрици стакла по цени од 35 милиона евра. Нови власник стакларе инвестираће 22 милиона евра у изградњу нове фабрике стакла и модернизацију старе.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и председник Надзорног одбора Корпоративно-трговинске банке, која је гарант трансакције, Цветан Василев потписали су анекс уговора о преузимању параћинске стакларе од "Србијагаса". 

Конзорцијум бугарских фирми "Рубин" и "Глас индустри" потписао је документ о преузимању 63 одсто власништва у Српској фабрици стакла из Параћина од "Србијагаса" по цени од 35 милиона евра.

Корпоративно-трговинска банка из Софије је власник бугараских фирми које преузимају параћинску стаклару.

Нови власник стакларе је преузео обавезу иневстирања 22 милиона евра у изградњу нове фабрике стакла у Параћину и модернизаацију старе фабрике, а обезбедиће и 10 милиона евра за исплату дугова према банкама и Фонду за развој.

Бугарски конзорцијум ће исплатити и половину од потребних 4,5 милиона евра за социјални програм, а другу половину ће обезбедити Влада Србије. Радници ће добити 300 евра по години стажа, а до сада се од 1.700 запослених у стаклари за одлазак из фабрике пријавило око 500 радника.

Бајатовић је истакао да је предвиђено да нова фабрика стакла буде завршена за годину дана, а имаће капицитет производње 120.000 тона стакла годишње и приход од продаје стакла 60 милиона евра. 

"Приватизација параћинске стакларе је добар модел по којем је држава преузела капитал у фабрици на основу дугова и урадила реструктурирање предузећа и чишћење биланса, а затим пронашла стратеског партнера", рекао је Бајтовић.

Према Бајатовићевим речима, то ће то бити модел продаје и Азотаре и Метанолско-сирћетног комплекса који су у власништву "Србијагаса".

Бајатовић је додао да ће са 35 милиона евра, колико ће "Србијагас" гобити по основу продаје Фабрике стакла у Параћину, бити исплаћено улагање тог јавног предузећа у фабрику и наплаћена сва његова потраживања.

"Ако нови власник стакларе не испуни инвестициони план у року од три године мораће да фабрику врати држави Србији", рекао је Бајатовић. 

Цветан Василев је истакао да је дао реч да ће преузимањем стакларе променити мишљење о бугарском бизнису у Србији. 

"Србијагас" је пре две и по године постао власник 63,62 одсто акција Српске фабрике стакла из Параћина, претварањем дуга од 34 милиона евра за гас у власнички удео.

Стаклару је претходно била у власништву бугарског "Рубина" који је у новембру 2006. године за 100.000 евра купио ту фабрику и преузео обавезу да у наредих пет година у њу инвестира 25 милиона евра и плати сва дуговања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се