Читај ми!

Уштеда од 450 милиона динара

После апела за штедњу струје, током ванредне ситуације у фебруару, милион 300 хиљада домаћинстава остварило је попуст од 450 милиона динара. ЕПС је смањио увоз, а грађани рачуне.

Социјално угрожена домаћинства, која троше од 350 до 450 киловат-часова месечно, у фебруару када су биле екстремно ниске температуре, добила су струју бесплатно, што је искористило 74.000 породица.

Јавно предузеће Електропривреда Србије саопштило је да су потрошачи, који су утрошили 15 одсто мање струје него у јануару, а њих је било 300.000, добили ванредни попуст од 30 одсто. То је помогло да се смањи увоз струје.

Животије Јовановић из Дирекције ЕПС-а за дистрибуцију рекао је да ће се тај ванредни попуст који је ЕПС одобрио за рационалну потрошњу у фебруару "појавити на априлском рачуну".

"То је далеко већи износ ако се узме чињеница да смо у фебруару увозили електричну енергију која је оријентационо била двоструко скупља. Пун погодак је био зато што је била кризна ситуација. Овом одлуком смо смањили тај увоз и направили уштеду и ЕПС-у и нашим купцима", рекао је Јовановић.

Штедело је 10 одсто домаћинстава. Најштедљивији били су грађани на подручју дистрибуције Електросрбија Краљево, затим Београђани, па Војвођани.

Дистрибуције настављају искључења великих дужника, јер је наплата, кажу, у прва два месеца пала. Дуг већи од 100.000 динара има око три и по одсто домаћинстава.

Директор Сектора ЕПС-а за тарифне купце Милан Миросављевић рекао је да Електропривреда Србије од свих својих дужника потражује више од 84 милијарде динара.

"Од тога, структура је таква да домаћинства око 43 милијарде динара а привреда дугује преосталих 41 милијарду", рекао је Миросављевић.

ЕПС наставља да стимулише потрошаче који редовно плаћају. Подсећамо, када се саберу сви попусти, месечни рачун може бити умањен и до 16,8 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије