Читај ми!

Кашњење у отплати кредита

Грађани су опрезнији приликом узимања нових кредита, а они који су већ задужени, све теже отплаћују рате. Зато банке, у случају губитка посла, нуде осигурање кредита.

За економију су најважнији трендови. А када је реч о кашњењу у отплати кредита, ситуација је све неповољнија. Поједини грађани кажу да многи њихови пријатељи не могу да отплаћују кредите посебно од како је евро почео да расте.

Ниво задужености грађана је око 5,5 милијарди евра и, осим стамбених позјмица, задуженост практично стагнира. али зато проценат кашњења отплате непрестано расте.

Верољуб Дугалић секретар Удружења банака Србије каже да тенденција пораста доцње код грађана расте 0,1 одсто сваки месец. "Сада је то 3,9 одсто, претходног месеца је било 3,8, а месец пре тога 3,7", навподи Дугалић.

При кашњењу отплате рата банке прво упозоравају клијенте.

Хасан Ханић декан Београдске банкарске академије, истиче да банке не реагују првих седам дана. "Након тога позивају клијента, након месец дана шаљу прву опомену, после 60 дана другу, након 100 дана се преговара око покртања одређеног поступка", објашњава Ханић.

Међутим, грађани све више покушавају да преваре банке, од непријављивања промене пребивалишта до фиктивног запошљавања.

Мирослав Ребић из Сосијете женерал банке каже да уколико дође до губитка посла, осигуравајућа кућа преузуима отплату дуга у року од шест месеци. "На тај начин пружа шансу клијенту да одложи отплату док не нађе запослење", наводи Ребић.

Банке се додатно осигуравају и обавезним тражењем меница, а грађанима остаје или да мање троше, или да одустану од кредита као начина за задовољење потрошачких апетита

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије