Читај ми!

Немаштина продужила распродаје

Дуж букурештанских булевара и у прашким шопинг-центрима још стоје обавештења о великом снижењу цена. Како кажу тамошњи продавци, као да је криза учинила да распродаје ни не престају. Слична ситуација и у другим градовима Источне Европе.

Иако је готово крај марта, на излозима београдских продавница још стоје обавештења да су у току зимске распродаје, које се обично завршавају крајем јануара. Тако је и у другим градовима на истоку Европе. Купцима је, због кризе, дато више времена да купују робу по сниженој цени, али трговци још нису задовољни продајом и зарадом.

Дуж букурештанских булевара и у прашким шопинг-центрима још стоје обавештења о великом снижењу цена. Како кажу тамошњи продавци, као да је криза учинила да распродаје ни не престају. У Чешкој су утврдили да продужено време распродаја даје резултат.

Економиста из Прага Патрија Директа Давид Марак каже да људе привлаче снижене цене, па су више потрошили на одећу и обућу него прошле године.

Чешка, међутим, још није подигла порез на промет као што су урадиле Мађарска и Румунија не би ли попуниле државне касе и смањиле дугове.

У Букурешту примећују да продаја, упркос великим снижењима, пада трећу годину заредом. Прошлогодишња је пет одсто мања него 2010. године.

"Ако је цена кошуље снижена са 200 на 150 леја, мени је то још скупо. Очекивала сам да буде 70 леја, као што су обећали. Ако пише да је снижење 70 одсто, зашто је цена нижа само 25 одсто", каже један становник Букурешта.

И у Београду кажу да се купци теже одлучују да у време кризне неизвесности троше новац на ствари које им нису неопходне.

"Доста је лошија куповна моћ него ранијих година, а и била је зима, па није исплативо изложити нову колекцију", каже менаџерка "Тајм аута" у Београду Марија Симић.

Зато је многе изненадио извештај компаније "Индитекс" да је прошле године, упркос погоршању економских услова у матичној Шпанији, повећала профит за 12,5 одсто.

Међутим, тајна је у томе што се компанија оријентисала на пословање на растућим тржиштима попут Кине. Од око 480 нових радњи отворених у 2011, чак 130 су у Кини, коју сматрају кључним тржиштем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије