Све мање нафте из Русије?

Због лошег пореског система, експлоатација нафте у Русији нагло ће опасти од 2016. године, прогнозира "Лукоил". У Русији се за за пореску основицу узима обим експлоатације, а не остварена зарада, па тако улагања у нова налазишта не смањују порез који компанија плаћа.

Председник највеће руске нафтне компаније "Лукоил" Вагит Алекперов прогнозира да ће експлоатација нафте у Русији нагло ће опасти од 2016. године, јер актуелни порези не стимулишу освајања нових налазишта.

''Стагнација ће наступити уколико изостану реформе пореза за нафтну индустрију'' напоменуо је Алекперов у интервјуу за Фајненшел Тајмс.

У Русији се за разлику од других земаља за пореску основицу узима обим експлоатације, а не остварена зарада, па тако улагања у разраду нових налазишта не смањују порез који компанија плаћа.

Председник "Лукоила" је такође рекао да би влада ускоро могла појединим компанијама да одобри пореске олкшице, али нафташи желе континуиран и предвидив порески систем.

Актуелни систем који само државним компанијама "Росњефт" и "Гаспром" омогућава приступ арктичким налазиштима се није оправдао и те компаније неефикасно развијају налазишта.

Алекперов је навео да ће се та политика променити и да ће и приватне компаније добити приступ резервама сировина на Арктику.

Менаџери "Лукоила" су више пута указивали да руски нафтни сектор пати због неефикасног система опорезивања. Потпредседник "Лукоила" Леонид Федун је раније рекао да би пореска реформа могла да одложи пад производње нафте до 2019-2020. године.

У Русији је прошле године произведено 511,4 милиона тона нафте и кондензата гаса, што у поређењу са 2010. годном представља раст од 1,2 процента.

По производњи нафте Русија је прва у свету, са нешто већом експлоатацијом од Саудијске Арабије, која на дан произведе 10 милиона барела.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара