Читај ми!

Захтев за преиспитивање минималца

Повећање минималца коштаће привреду милијарду динара, тврди Унија послодаваца Србије и тражи преиспитивање минималне цене рада. Унија најављују могућност повлачења из колективног уговора.

Унија послодаваца Србије затражила је преиспитивање минималне цене рада која је са 102 повећана на 115 динара по сату јер, "привреда нема новца за то" и најавила могућност повлачења из колективног уговора.

Унија тврди да ће то повећање минималца коштати привреду милијарду динара. Представници Уније објашњавају да су пристали на повећање јер су обманути подацима поднетим на Социјално-економском савету и траже нову седницу на којој ће се договорити о новој, нижој цени рада.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић је рекао да је Унија прихватила минималну цену рада на основу података које је саопштио представник Министарства финансија, а за које је навео да нису били тачни.

Драган Марковић из Уније је оценио да Влада Србије врши притисак на привреду да се помогне радницима а да, упркос обећањима, није донела ниједну конкретну меру помоћи привреди.

Према рачуници Уније, коју је саопштио портпарол те организације Драгољуб Рајић, повећањем минималне цене рада привреда би била принуђена да повећа зараде за 12,75 одсто, за шта, међутим, нема новца с озбиром на тешко стање у привреди.

"Све зараде вишеструко расту када расте минимална цена рада", казао је Рајић и додао да би са таквом минималном ценом рада повећање по сваком раднику било од 45 до 60 евра.

Према његовим речима, последица такве одлуке било би отпуштање између 50.000 и 60.000 радника у приватним компанијама и даље затварање малих и средњих предузећа.

На конференцији за новинаре Уније у Београду, на којој су се појавили представници сидниката Независност и Савеза самосталног синдиката Србије, синдикалци су тврдили да је седница Социјално-економског савета на којој је донета одлука о новој минималној цени рада регуларна и да не постоји могућност да се одржи нова седница тог тела са истом тачком.

"Седница је регуларно завршена без икакавих примедби, а њој је председавао председник УПС Небојша Атанацковић", рекао је Бранислав Чанак из синдиката "Независност".

Најаву повлачења Уније из колективног уговора представници синдиката су оценили као претњу, што је Унија негирала.

Атанацковић је рекао да је одлука о повећању минималне цене рада донета супротно Пословнику и поручио синдикатима да организују своју конференцију за новинаре.

Одлука о минималној цени рада од 115 динара по сату ступа на снагу 1. априла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара