Читај ми!

Рецепт за привлачење инвестиција

Војводина је на четвртом месту од 110 европских региона по исплативости улагања. Више од 230 страних компанија уложило је око 6,5 милијарди евра. Инфраструктура и близина границе нису једини разлози за улагање, већ и олакшана процедура добијања потребних дозвола, поручују инвеститори.

У Војводини послује више од 230 страних компанија које су уложиле готово 6,5 милијарди евра и запослиле 63.000 људи. Највише је словеначких, италијанских и немачких фирми, с тим што су Немци уложили највише новца.

У земљи без ветрењача, "Сименс" већ седам година производи ветрогенераторе. До сада су запослили 600 радника и отварају трећи погон. Инфраструктура и близина границе, кажу, нису једини разлози да баш у Суботици уложе 70 милиона евра.

"У Суботици смо добили отворено ухо које је решавало проблеме, сви наши проблеми, грађевинске и еколошке дозволе су били решени за месец два дана", рекао је генерални директор "Сименса" Тихомир Рајлић.

Према његовим речима, нису морали да иду од шалтера до шалтера и да објашњавају сваки пут шта желе. 

Да је север Србије добро место за улагање оцена је и Фајненшел тајмса. По исплативости улагања Војводина је на 4. месту од 110 европских региона. Сада, председник покрајинске владе Бојан Пајтић каже не може да се одбрани од инвеститора.

Пајтић каже да су додатно убрзање станим инвеститорима дала два елемента, статус кандидата за чланство и признање Фајненшел тајмса, тако да их је више него пре неколико месеци.

"Главно интересовање је усмерено на аграрну, прерађивачку, аутомобилску индустрију, енергетику", рекао је Пајтић.

До 2014. године, Војвођани имају договорено улагање још око 830 милиона евра. Све је то, кажу, резултат улагања у инфраструктуру, гасификацију, планске документације у већини општина и што имају посебан Фонд у коме је шеснаесторо запослених инвеститорима на располагању скоро 24 часа.

Бранислав Бугарски из Фонда за подршку инвестиција у Војводини каже да су то људи са искуством у иностранству, који говоре бар два страна језика.

Инвеститоре не занимају само прописи и путеви.

"Не смемо да заборавиом да инвеститори имају породице и да су школство и здравство још један битан сегмент, иако нису тесно везани за привлачење страних улагања", каже Бугарски.

Највише новца странци су уложили у Новом Саду две милијарде и 300 милиона евра, али углавном у финансије и информационе технологије. Зато Војвођани кажу да ће у наредном периоду покушати да и у околину Новог Сада привуку што више инвестиција у производњу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара