Читај ми!

Повећање ПДВ-а не даје резултате

Хрватска пре три недеље повећала ПДВ, али без великих резултата. Раст стопе ПДВ-а са 23 на 25 одсто је друго повећање за протекле две и по године. Стручњаци предвиђају да би то био један од могућих потеза нове власти у Србији.

Изборне кампање су у јеку, а многи аналитичари већ предвиђају шта би могли да буду први потези нове власти.

Један од предлога је повећање пореза на додату вредност. Хрватска је пре 20 дана повећала ПДВ са 23 на 25 одсто, што представља друго повећање за протекле две и по године.

Хрватска влада је након повлачења овог повећања позвала трговце да не подижу цене.

Повећање ПДВ-а највише ће осетити пензионери и радници, показују анкете спроведене у Хрватској.

"Купујемо само најпотребније, код куће се праве спискови, а у корпу стављамо само неопходне ствари, а држава мора однекуд да напуни буџет", тврде грађани Хрватске.

Да није криза, повећање ПДВ-а одмах би условило повећање цена, кажу стручњаци.

Сада су поскупели само производи и услуге код којих постоје монополи, а роба широке потрошње није.

Хрватски економисти не верују да ће повећање ПДВ-а обезбедити додатна средства у буџету, што доказују тврдњама да ни претходно повећање пореске стопе није донело очекиване резултате.

Економисти тврде да треба смањити ПДВ, што би грађане подстакло на потрошњу, а држава је та која мора више да штеди.

"Грађани су ову меру владе оценили као потез који иде у правцу отежавања положаја грађанства, а не олакшавања. Окренули су се штедњи, а не потрошњи и то ће се врло брзо показати и на резултатима прихода буџета. Повећање ПДВ-а од два одсто је психолошки ефекат и може се очекивати да би тај учинак повећаних прихода из темеља ПДВ-а могао да се истопи у наредна три до четири месеца", објашњава економиста из Загреба Дамир Новотни.

Непопуларне мере овог типа не доносе поене код грађана, а економисти верују да би повећање ПДВ-а морало да буде први потез нове Владе, мада има и оних који верују да та мера сама не би дала ефекте.

"Могуће је да у месец или два дође до раста пореских прихода, али да већ у наредна три месеца видимо лоше последице кроз пад запослених лица, поновни пад наплате пореза на додату вредност и пад стандарда грађана. Раст ПДВ-а може да иде само у пакету мера у којима је имао и фискалне подстицаје у виду смањивања пореза на најниже зараде, како бисмо имали већи број запослених лица и други низ пореских мера, као што је појачана пореска дисциплина", тврди Мирослав Здравковић са сајта Макроекономија.

Издвојено из пакета мера, повећање ПДВ-а, могло би да доведе до раста инфлације и сиве економије ионако већ распрострањене.

Све новине, реформе и мере штедње најмање ће их заболети ако их донесу на почетку мандата, сматрају политичари.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије