Читај ми!

"Расипни" Праг у немилости Брисела

Исплата дотација из буџета Европске уније у Чешкој је заустављена због лошег система контроле трошења новца. Угрожена је чак трећина програма које финансира Брисел. Због строгих мера штедње, Чеси су већ изашли на улице тражећи оставку председника Вацлава Клауса и владе десног центра.

Због лошег система контроле трошења новца, у Чешкој је заустављена исплата дотација из буџета Европске уније, а угрожена је чак трећина програма које финансира Брисел. Ефикаснија контрола сада је главни задатак, због чега у Праг наредних дана долазе представници Уније.

Европска комисија је за сада само писмом обавестила Чешку да јој више неће давати новац. За период од 2007. до 2013. године из заједничке европске касе требало је да добије готово 27 милијарди евра, а до сада је искористила тек 40 одсто.

У Чешкој су европске дотације постале уносан бизнис, посебно када је реч о пројектима који никада не би били предложени, ако би их финансирала Влада.

"Проблем је озбиљан и не треба га политизовати. Истина је, наследили смо лош систем. У Чешкој нема праве контроле како се средства троше и зато смо остали без новца за трећину програма", каже премијер Чешке Петр Нечас.

Начин коришћења европских фондова чешка опозициона левица сматра преваром века и упозорава да ће замрзавање средстава из Брисела донети проблеме и буџету.

Због строгих мера штедње Чеси су већ изашли на улице, тражећи оставку председника Вацлава Клауса и владе десног центра.

Економија земље са 10 и по милиона становника чека боље дане. Ове године, привредни раст ће, уместо један, бити 0,2 одсто. Стопа незапослености је 6,5 одсто.

Оно што Чехе посебно брине јесу реформе пензионог, социјалног, здравственог система и просвете. Кажу да не желе да буду робови, већ слободни грађани у слободној земљи.

Иако је чланица Уније од 2004. године, Чешка неће у еврозону која је у кризи. Изненадили су многе када су, заједно са Великом Британијом, рекли "не" фискалном споразуму.

Премијер Нечас и даље се правда да је нејасан процес ратификације у земљи. Све зависи од председника Клауса, познатог евроскептика, који ни не помишља да узме оловку и потпише такав уговор.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се