Обезбеђен новац за Стражевицу

Обезбеђено 450 милиона динара за завршетак тунела Стражевица, рекао Милутин Мркоњић. Према плану, тунел ће бити пуштен у саобраћај 1. маја.

За завршетак тунела Стражевица држава је обезбедила планираних 450 милиона динара како би тај значајан објекат на обилазници око Београда могао да буде пуштен у саобраћај 1. маја, изјавио је министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић.

"За тунел Стражевицу су управо обезбеђена средства, негде око 450 милиона (динара), да би се овај тунел завршио до 1. маја и како би обилазница могла да се стави у функцију", рекао је Мркоњић новинарима обилазећи радове на обилазници.

Мркоњић је навео да ће до тада бити повезана траса обилазнице завршетком радова на петљи Батајница, делу од Батајнице до Добановаца и делу од Орловаче до тунела Стражевица, који ће повезати обилазницу са Кружним путем, којим се у дужини од шест километара иде до Бубањ Потока.

Он је истакао да ће аутомобили и нарочито тешки камиони који иду из правца Новог Сада моћи да обиђу Београд и наставе даље Коридором 10, према Нишу. "Обилазница око Београда је један од најважнијих објеката који се гради на путном Кродиру 10 кроз Србију", нагласио је министар.

Директор "Енергопројект нискоградње" Стојан Чолаков је рекао да су у тунелу "Стражевица" у завршној фази радови на коловозној конструкцији, као и да се приводе крају електро радови.

Тунел "Стражевица" који ће ускоро бити отворен за саобраћај је десни тунел, с обзиром на то да изградња обилазнице у пуном профилу предвиђа и градњу левог тунела, који ће се градити у наредном периоду.

На траси од Ибарске магистрале до Стражевице у току су радови на изградњи три велика моста - мост "13" преко Кијевског потока дужине 555 метара, мост "14" дужине 73 метра и мост "15" преко Топчидерске долине у дужини од 661 метар, као и траса између мостова у дужини од 3,8 километара.

У оквиру петље Батајница планирана је изградња два вијадукта од по један и по километар, као продужетак аутопута од Новог Сада према Добановцима и на тај начин ће се повезати аутопут из правца Новог Сада и Шида.

Конструкција се састоји од левог и десног моста са по две прилазне рампе, а сваки од мостова има четири раздвојене конструкције. На десном мосту је урађен највећи део радова, а почела је и градња левог моста. Траса обилазнице око Београда је дугачка нешто више од 40 километара.

Изградња аутопута од Љига до Прељине, у дужини око 40 километара, почеће половином априла, најавио је данас министар Мркоњић.

Говорећи о изградњи Коридора 10, министар је најавио да ће до 1. априла бити отворени радови на још две деонице, на истоку од Просека код Ниша до Црвене Реке код Беле Паланке са тунелом Брнцарево и на југу од Грабовнице код Лесковца до Грделице и од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се