Читај ми!

Припреме за тржиште струје

Предузећа ће од идуће године моћи да бирају трговца од којег ће да купују струју. То може бити и ЕПС, али и неко други, а цена је пресудна за одлуку.

Због усклађивања са прописима Европске уније и примене Закона о енергетици, и ЕПС је почео припреме за отварање тржишта електричне енергије.

То значи да ће сви потрошачи, осим домаћинстава, од 1. јануара бирати свог снабдевача струјом. ЕПС ће понудити 40 одсто струје на слободном тржишту, па се најављује отварање представништава у Сарајеву, Будимпешти, Букурешту и Бриселу.

Први корак ка отварању тржишта струје јесте реоганизација електродистрибуција. Од октобра, свих пет дистрибуција биће подељено у два огранка - један ће се бавити трговином а други дистрибуцијом струје.

"Потпуно ће се раздвојити снабдевање купаца, што подразумева израду рачуна, штампање, наплату, од дела који ће се бавити мрежом. То је дистрибутивна делатност и одржавање објеката, изградња и стварање услова за прикључење нових купаца", каже Радивоје Станић из ЕПС-а.

Иако се тржиште отвара 1. јануара 2013, сви велики купци, фабрике и предузећа, већ крајем ове године морају да склопе уговор са будућим снабдевачем.

"Онај ко је прикључен на дистрибуцију Београд, он не може другачије да добије струју него преко дистрибуције Београд, али може да купи од неког другог, не мора да купи од трговца који је ЕПС", каже Љиљана Хаџибабић из Агенције за енергетику.

У тој агенцији очекују велику конкуренцију. Кажу да ће се трговци струјом борити за купца попут кабловских и оператера мобилне телефоније. Цена ће бити пресудна, јер индустрија већ сада не мора да купује од ЕПС-а.

У Србији има 50 лиценцираних трговаца струјом, али је само десетак активно. Фабрике и домаћа и страна предузећа која послују у нашој земљи купују струју и даље код ЕПС-а, јер је цена двоструко нижа.

Енергетска заједница Југоисточне Европе одобрила је Србији да, на кратко, обезбеди и резервно снабдевање. Оно ће важити за потрошаче који се, у први мах, не снађу.

"Зашто је то важно? Зато што 1. јануара 2013. године у нула нула сати њему престаје снабдевање по регулисаној цени. Знао он то, не знао, снашао се не снашао, то њему престаје. Он све што потроши мораће папрено да плати. Зато је јако важно да се припреме они што излазе на тржиште", каже Љиљана Хаџибабић.

Од јануара 2015. године и домаћинства ће моћи да бирају испоручиоца струје. До тада, за домаћинства важе регулисане цене, које од октобра више неће одобравати Влада, већ Агенција за енергетику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се