Читај ми!

Повољни кредити за пољопривреду

Потписани уговори о субвенционисаним кредитима за подстицање пољопривредне производње. Циљ ове мере је повећање приноса по хектару, рекао министар Душан Петровић.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић и представници 10 банака потписали су у Београду уговоре о субвенционисаним кредитима за подстицање пољопривредне производње у 2012. години.

Кредити су динарски са фиксном каматном стопом од шест одсто годишње и роком отплате до три године, а за средства ће моћи да конкуришу физичка лица - носиоци регистрованог пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица.

Уговоре су у Влади Србије потписали КБЦ банка, Сосиете женерал банка, Креди агрикол банка, Интеза, Комерцијална банка, Про кредит, Хипо алпе адриа, Агробанка, Поштанска штедионица и АИК банка Ниш.

Министар Петровић је истакао да ће кредити моћи да се користе за све намене у пољопривредној производњи - развоја ратарства, воћарства, виноградарства и повртарства, сточарства као и инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и објекте.

Петровић је рекао да ће ове године већем броју пољопривредних произвођача бити омогућено да унапреде своју производњу истичући да је циљ ове мере повећање приноса по хектару.

Министар је подсетио да је прошле године било готово 11.000 корисника ове врсте кредита те да су на овај начин успели да дођу до 6,5 милијарди динара.

Кредите ће под повољним условима моћи да користе сва регистрована пољопривредна газдинства, без обзира на то да ли су уплатила доприносе за социјално и пензионо осигурање.

Влада Србије усвојила је 9. марта Уредбу о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке кроз субвенционисање дела камате у 2012. године, а из аграрног буџета за те намене је обезбедјено укупно 400 милиона динара.

Укупно одобрени износ кредита по кориснику, уколико је он физичко лице и предузетник, не може бити већи од пет милиона динара, цензус за земљорадничке задруге биће 15 милиона динара, а за правно лице пет милиона динара.

Одобрени износ може бити повећан до 50 милиона динара за задруге и правна лица, уколико су средства намењена развоју сточарства, односно набавци животиња за тов и хране за те животиње.

Захтеви за одобрење кредита се подносе банци до 1. новембра 2012.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије