Читај ми!

Веће субвенције ратарима

Ратари ће ове године од државе добити више новца, и то по новим условима. За субвенције и регресе биће издвојене најмање 22 милијарде динара - три и по милијарде више него прошле године.

За субвенционисање биљне производње биће издвојено најмање 22 милијарде динара, у 2012. години што је за 3,5 милијарди динара више него прошле године, изјавио је у Сурчину министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Петровић је рекао да је у 2011. године право на регрес за ратарску производњу остварило 82.000 пољопривредних газдинстава, а да ће ове године свих 450.000 газдинстава имати прилику да уђу у систем субвенционисања.

Услов за добијање субвенција више неће бити плаћени доприноси за пензијско инвалидско осигурање, а биће регресирани гориво, ђубриво и семенски материјал указао је Петровић.

Министар је подсетио да је прошле године регрес за ратарску производњу износио 14.000 динара по хектару, а да је за те намене исплаћено укупно 18,5 милијарди динара.

Претходних месеци рађене су анализе у којима је закључено да је неопходно што ефикасније трошити новац из аграрног буџета, са циљем повећања пољопривредне производње те да би било ефикасније прећи на нови модел субвенционисања по произведеној количини.

"Ко буде више произвео имаће и могућност да добије више новца на име субвенција", поручио је Петровић.

Петровић је данас у Сурчину отворио нову кланицу у оквиру месне индустрије "Котекс" која је добила сертификат за извоз у Европску унију.

Према његовим речима то је конкретан корак ка коришћењу могућности које се отварају пред грађанима Србије после"освајања кандидатуре" за чланству у ЕУ.

У нову кланицу инвестирано је десетак милиона евра, а да је током 2011. у "Котексу 100.000 свиња и 14.000 говеда прерађено у месо и месне прерађевине.

Министар је указао на неопходност повећања сточног фонда у Србији, сточарске производње и побољшања расног састава грла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара