Читај ми!

Динар, рата и камата

Нестабилан динар све већи проблем задуженој привреди и грађанима. Излазак из проблема задуживање у домаћој валути. Кључ решења Развојна банка која би предузећима давала дугорочне кредите, везане за динар са мањом каматом, предлажу привредници.

Домаћа валута наставља да слаби, па ће у понедељак званични средњи курс бити 110,73 динара за један евро. Јача евро, а слабе могућности грађана и привреде да на време измирују своје дугове. Кредит у еврима, а плата у динарима - њима је, чини се, најтеже.

Домаћа валута почела је да пада у октобру прошле године када је један евро вредео 99,5 динара, да би данас вредео више од 110 динара.

Према подацима Народне банке Србије, из јануара - 3,8 одсто грађана не успева да плаћа рате кредита на време, а касне и сваки пети привредник или правно лице.

Решење би могло да буде задуживање у домаћој валути.

"Ако се вежемо за динар, у оптицају ћемо га ојачати и бићемо безбеднији јер нећемо имати курсни ризик што се тиче отплате кредита", каже Душан Узелац са сајта "Каматица".

Док се чека најављено стабилизовање домаће валуте, као и грађани у тешкоћама су и привредници. Већ се прерачунавају због слабљења динара. Предлажу и решења.

"Ми у бизнис плану на годишњем нивоу рачунамо на неко колебање курса од 5 до 6 одсто и ако се то до краја године задржи ми у тим границама нећемо имати негативних ефеката, ако би ти било затно више имали бисмо проблема", каже Драгољуб Вукадиновић, председник компаније "Металац".

Председник "АБС холдинга" Ненад Поповић каже да је проблем српских предузећа због тога што је већина кредита краткорочна.

"Зато је формирање Развојне банке која би давала дугорочне кредите кључ за решење овог проблема, а ти кредити би били везани за динар са мањом каматом", каже Поповић.

Осим Развојне банке, српски привредници још чекају да на снагу ступи закон о редовности плаћања, који рок за наплату потраживања било у јавном било у приватном сектору ограничава на 60 дана. Рокови плаћања у Хрватској од ове године ограничени су на 30 дана.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара