Читај ми!

Велико градилиште у Костoлцу

Термоелектране и копови у Костолцу су велико градилиште на које се рачуна. Почеле су припреме за први посао - модернизацију на блоку Б2 у Дрмну у априлу, који се финансира из кинеског кредита. Пројект је значајан јер упошљава домаћа предузећа.

Костолачке термоелектране и копови, систему ЕПС-а дају 15 одсто струје. Сигурност рада блокова побољшана је већ у првој фази ревитализације. По завршетку друге фазе биће нових 100 мегавата, а рад капацитета продужен за још 20 година.

Технички директор Костолачких термоелектрана Милутин Савићевић каже да је први посао који се ради из кинеског кредита, модернизација блока Б2 у термоелетрани Дрмно.

"Ремонтна сезона почиње 1. априла и тада почиње и модернизацвија на блоку Б2", каже Савићевић.

"Специфичност тога је да ће укупан тај посао радити доминатно домаће фирме. Тај посао смо већ уговорили са конзорцијумом домаћих фирми", каже Драган Јовановић, генерални директор Термоелетрана и копова Костолац.

Новцем из кинеског кредита финансираће се и два инфраструктурна објекта за транспорт угља и креча - пристаниште на Дунаву и пруга.

Највећа корист од овог посла ипак се очекује у заштити животне средине јер ће управо у кругу термоелектране бити изграђено потпуно ново постројење за одсумпоравање. То је кажу највећи еколошки пројекат у оквиру ЕПС-а.

Рок за завршетак свих послова је 30 месеци. Сигурност рада блокова како кажу, главна је гаранција за отплату кинеског кредита у наредних десет година.

"Најважнија предност овог задуживања је што се он улаже у производне капацитете. Само од повећања снаге тих капацитета тај кредит ће се моћи исплатити", каже Драган Јовановић.

Упоредо са овим пословима преговарају и о проширењу капацитета копа Дрмно са девет на 12 милона тона угља годишње. Почели су и истраживања резерви за отварање новог копа Дубравица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара