Нове олакшице за пољопривреду

Влада Србије усвојила Уредбу о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке и субвенционисањем горива, каже министар Душан Петровић.

На данашњој седници Владе усвојена је Уредбу о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке и субвенционисањем горива. Предвиђено је субвенционисање пољопривредника са 60 динара по литру горива Д-2 и евродизела, изјавио је министар пољопривреде Душан Петровић.

"Право на регресирање дизел горива Д-2, односно евродизела, имају регистровани пољопривредни произвођачи у количини која се одређује у зависности од биљне културе по хектару пријављеног обрадивог земљишта", рекао је Петровић новинарима.

Уредбом је предвиђено да узгајивачи житарица и индустријског биља имају право на највише 40 литара по хектару, произвођачи крмног биља до 30 литара, ароматичног и лековитог биља до 50 литара, поврћа до 75 литара, док произвођачи воћа и грожђа, садног материјала и они који се баве хортикултуром имају право на максимално 100 литара регресираног горива по хектару.

Физичко лице може поднети захтев на основу ове уредбе само једном, а средства за регресирање се не односе на пашњаке, рибњаке, баре и друго неплодно земљиште.

Петровић је казао да ће пољопривредници добити бонове за регресирање горива за које ће моћи да се пријаве од 13. марта у филијалама Трезора Министарства финанасија или код 1.300 пољоприврдних саветовадавца.

Газдинства ће за регресирање, додао је, моћи да конкуришу без обзира на то да ли су платила доприносе за пензијско осигурање. Захтев за остваривање права за регресирање дизел горива подноси се у два примерка Министарству финансија - Управи за трезор или преко асистента саветодавца од 13. марта до 9. априла ове године.

У Министарству указују да ће се новчаном казном од 20.000 до 150.000 динара, казнити регистровани пољопривредник ако не обави пролећне радове за културе на површинама наведеним у Регистру у складу са поднетим захтевом.

Петровић је казао да је данас расписан јавни позив овлашћеним дострибутерима горива који желе да дају понуду и очекује да ће у четвртак бити дефинисана коначна цена горива.

Петровић је истакао да је циљ регресирања горива да се пролећна сетва обави у оптималним роковима, те да се тако спречи евентуални поремећај тржишта основних пољопривредно-прехрамбених производа.

"Држава је за регресирање горива из буџета издвојила 4,8 милијарди динара што је довољно за субвенционисање 80 милиона литара, а за јесењу сетву планирано је око пет милијарди динара за регресирање 90 милиона литара горива", рекао је министар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара