Читај ми!

Долази тешко време

Привреда је у стагнацији, а држава у финансијском шкрипцу, каже економиста Љубомир Маџар. Нема привредног опоравка без развоја прерађивачке индустрије, оцењује помоћник министра финансија Едвард Јакопин.

Привреда Србије је ушла у фазу стагнације и долази време које ће тешко подносити и грађани и привреда, упозорио је професор београдског Алфа универзитета Љубомир Маџар на Бизнис форуму на Копаонику.

Маџар је навео да долази период отплате спољних дугова, тако да се не би осетили ефекти чак ни да стопа привредног раста буде позитивна, што се, међутим, према његовим речима, неће догодити.

"Нема ништа позитивно у нашој привреди. Држава је дошла у финансијски шкрипац и задужује се да би покривала текуће издатке", истакао је Маџар.

Како је оценио, тешко да ће бити остварене и планиране јавне инвестиције јер ће ове године бити неопходно смањење буџетских расхода, а прво што ће доћи на удар биће јавне инвестиције.

"Највероватније ће доћи и до пораста незапослености, јер је економска законитост да кад нема привредног раста пада стопа запослености", рекао је Маџар.

Професор Маџар је указао и на нелогичност да су плате у јавном сектору дупло веће него у приватном и да је држава највећи дужник према привреди са дугом од милијарду евра.

Помоћник министра финансија Едвард Јакопин је оценио да нема привредног опоравка без развоја прерађивачке индустрије, која сада са 15 одсто учествује у бруто домаћем производу, а са више од 90 одсто у извозу.

"Реформа фискалног система треба да буде у функцији производње", нагласио је Јакопин и додао да су велика очекивања од будуће Развојне банке и пројеката који би могли да подстакну развој предузетништва и регионални развој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара