Читај ми!

Уређивање пољских путева

Око 830 километара пољских путева биће уређено у наредна четири месеца биће, према уговору који су потписали челници локалних самоуправа са министром пољопривреде и трговине Душаном Петровићем. Из републичког буџета биће издвојено 450 милиона динара, а остатак ће обезбедити градови и општине.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић потписао је у Београду уговоре са челницима 46 локалних самоуправа на основу којих ће у наредна четири месеца бити уређено 830 километара пољских путева у Србији.

Укупна вредност тог посла је 700 милиона динара, од којих ће 450 милиона динара бити издвојено из републичког буџета, а остатак средстава ће обезбедити градови и општине из целе Србије.

"Изградња атарских путева ће омогућити да 35.000 пољопривредних газдинства лакше дођу до својих њива и поседа и на квалитетнији начин завршавају витално важне послове, не само за њихове породичне буџете, већ и целу државу", рекао је Петровић.

Осим побољшања услова пословања за пољопривредне произвођаче, посредну корист од овог пројекта имаће и 55.000 људи из руралних средина, јер ће саобраћај бити олакшан, што ће унапредити комуникацију и завршавање привредних и приватних послова.

Петровић је указао и да ће на уређењу пољских путева бити ангажоване домаће грађевинске фирме, што ће тој привредној грани дати импулс и омогућити да обављањем квалитетног посла за све грађане Србије побољшају своје билансе и остваре зараду.

Министар пољопривреде и трговине нагласио је да је неопходно тај посао брзо реализовати, како би у пољопривредној продукцији ове године био направљен значајан искорак, а два милиона људи који се баве пољопривредом живело боље.

Петровић је рекао да ће то омогућити производњу довољно сировина, односно пољопривредно-прехрамбених производа за домаће потребе и извоз, стабилно снадевање домаћег тржишта и спречавање раста цене хране.

Квалитетнији живот на селу

Директор Управе за земљиште Зоран Кнежевић навео је да уређење пољских путева представља не само финализацију ове инвестиције, већ и почетак реализације целокупног и комплексног уређења земљишног простора на тој територији.

Кнежевић је објаснио да се то пре свега односи на повећање поседа тих газдинстава, уређење услова за гајење интензивних пољопривредних култура, али и отварање простора за бављење и другим делатностима које нису у домену пољопривреде.

Према његовим речима, средства намењена за уређење пољских путева обезбеђена су од закупа пољопривредног земљишта у државној својини, односно из сопствених прихода Министарства пољопривреде и трговине, а део средстава преливен је из развијенијих у мање, недовољно развијене општине.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић истакао је да ће уређење мреже путева омогућити квалитетнији живот на селу и ефикасније обављање пољопривредне производње, прецизирајући да ће тој локалној самоуправи на тај начин бити омогућено да уреди 25 километара атарских путева.

Председник општине Димитровград Владица Димитров рекао је да је та општина, која спада у ред малих и неразвијених, први пут добила овако значајна средства за ревитализацију пољских путева у дужини од 23 километара, који ће после неколико деценија спојити села и приближити људе "својим њивама и шумама, али и међусобно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво