Читај ми!

Европски фондови чекају пројекте

Статус кандидата доноси Србији већи прилив средстава иѕ буџета Европске уније, али од 2014. године, поручују из Канцеларије за европске интеграције. Србија ће моћи да користи новац намењен пројектима у области мера за запошљавање или пољопривреде.

Србија је до сада добијала 200 милиона евра годишње из фондова ЕУ, а повећање средстава могла да очекује у оквиру следећег буџета Уније, каже Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције и координатор за фондове ЕУ.

"Повећање средстава може да се очекује од 2014. године и већ је ту намењено 2,6 милијарди евра више средстава за све државе кандидате и потенцијалне кандидате", рекао је Мирић у Јутарњем програму РТС-а.

Мирић објашњава да у краткорочном периоду нема више средстава намењених Србији која је добила статус кандидата за члана ЕУ и другим државама Западног Балкана, јер је буџет ЕУ већ испланиран за период до краја 2013. године.

Огњен Мирић наглашава да сам статус кандидата доноси новину у погледу могућности коришћења тих средстава, јер досад Србија није могла да користи пројекте у области мера за запошљавање или оне намењене пољопривреди, а да сада стиче и ту могућност.

"У пракси би то значило да један пољопривредни произвођач обезбеди себи опрему за, рецимо, прераду, обраду, дистрибуцију воћа и поврћа или да обезбеди опрему или реконструкцију објеката где се производи млеко", рекао је Мирић.

Упитан о средствима из фондова ЕУ од 1,4 милијарде евра намењених за период од 2007. до 2013. године, Мирић је одговорио да је у оквиру компоненте транзиције и подршке институцијама одобрено око 130 пројеката.

У оквиру друге компоненте прекограничне сарадње одобрено је око 330 пројеката, рекао је Мирић и додао да је реч о уговореном укупном износу од око 800 милиона евра и да су то вишегодишњи пројекти који ће се реализовати до 2015. године.

Мирић је рекао да предстоји фаза у коришћењу тих средстава која подразумева преношење надлежности са ЕУ на Владу Србије у пословима који обухватају јавне набавке, плаћања и контролу трошења средстава.

Планирано је да тај систем буде акредитован од ЕУ до краја ове године, али је због парламентарних избора реално да то буде током наредне године, напомиње Мирић.

Од Србије се, како наводи, очекује да санкционише утврђене случајеве корупције и да су са тим повезане и приватизације појединих предузећа и јавне набавке, а да постоји и захтев да Србија реформише образовање тако да га усклади са потребама тржишта рада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво