Читај ми!

Представљен "фијат 500Л"

Модел аутомобила "фијат 500Л" представљен на сајму аутомобила у Женеви. Тадић: Промовисан не само "Фијатов" модел већ и Србија. "Фијат стабилан у Србији" изјавио Серђо Маркионе за РТС.

11.15 -  На сајму у Женеви представљен најновији Фијатов модел "фијат 500л".

Нови "Фијатов" аутомобил који ће се производити само у Крагујевцу, представљен је данас на 82. Интернационалном Салону аутомобила у Женеви, јављају извештачи РТС-а. Промоцији присуствовали председник Србије Борис Тадић и први човек "Фијата" Серђо Маркионе.

Председник Србије Борис Тадић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће "Фијат" до краја године прозиводити више од 30.000 аутомобила у Крагујевцу, а да ће од следеће године производити више од 100.000 возила.

"Ако је цена возила 16.000 евра, то је милијарду и 16 милиона, 90 одсто иде у извоз, што је више од милијарду за извоз, а то је веома добро за наш спољнотрговински дефицит", рекао је Тадић.

Говорећи о писању неких страних медија да је највећа мана "фијата 500Л" што се производи у Србији, Тадић је рекао да је таква врста текстова велика прилика за Србију.

"Кад неко нешто не очекује, било од човека, земље или компаније, а онда човек, земља или компанија испостави бољи резултат, онда вас дигну у звезде. Ово је одлична прилика за раднике 'Фијата' у Србији да покажу добар резултат и да допринесу кредибилитету и угледу наше земље", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да последњих месеци кроз спорт, економију и политику врло често постижемо неочекиване успехе и да би нам требао и један овакав аутомобилски.

"После таквих текстова, све очи су упрте у 'Заставу', односно у Фијатове раднике у новој фабрици у Крагујевцу. Када привучете пажњу, то је већ прилика. Компаније које не привлаче пажњу су ван прилике, зато ову шансу треба искористи", истакао је Тадић.

Председник Тадић је рекао да је "фијат 500Л" одличан аутомобил, веома квалитетне израде у сваком детаљу и да, ако га поредимо са аутомобилима произведеним у окружењу са нешто нижом ценом, видећемо да је квалитет разлог нешто веће цене.

Тадић је раније рекао у Женеви да је премијером модела "фијат 500Л", који ће се производити у Крагујевцу, промовисан не само тај "Фијатов" модел већ и Србија.

Тадић је новинарима рекао да је његов први утисак изванредан и истакао да је Србија од данас "нови-стари произвођач аутомобила".

"Овај модел ће бити продаван и у Европи и у САД. Грађани после овога могу да имају више поверења у своју државу. Ово је пре свега успех грађана Србије", поручио је Тадић.

Тадић је прецизирао да ће производња модела "фијат 500Л" за Србију значити повећање бруто домаћег производа и извоза за једну и по милијарду евра. Повећањем извоза и БДП-а ће се, како је објаснио, побољшати и финансијски рејтинг и стабилност земље.

"Кад бисмо имали десет оваквих инвестиција, Србија би била потпуно другачија земља и зато настављамо. Данас ћемо у Женеви разговарати и са другим познатим произвођачима аутомобила", рекао је Тадић.

Председник Тадић је рекао да су у току разговори представника Србије са произвођачима аутоделова из Јужне Кореје, Јапана, Италије и Немачке.

Тадић је рекао да је у данашњем разговору са председником "Фијата" Серђом Маркионеом било речи и о светској кризи и да је закључено да ће радници "Фијата" у Србији, као и било где у свету, за своја радна места морати да се боре квалитетним радом.

Маркионе је председнику Србије рекао да производњом у Крагујевцу "Фијат" жели да постане конкурентнији на светском тржишту.

Након представљања новог модела "фијат 500Л", који ће се производити у Крагујевцу, Тадић је, заједно са генералним директором компаније Фијат-Крајслер Серђом Маркионијем ушао у аутомобил, а потом испред аутомобила позирао фоторепротерима.

Нови модел је представио шеф Фијат бренда Оливије Франсоа који је разлику између новог модела 500Л и ранијег модела 500 описао као разлику "између капућина и еспреса". "То је нешто што делите с људима које волите", рекао је Франсоа.

Франсоа је истакао да "фијат 500Л" има "комбиноване особине градског аутомобила и малог сува" и да је реч о возилу које "карактеришу практичност и корисност".

Серијска производња овог аутомобила који, како кажу, подсећа на продужену и повећану верзију познатог "фијата 500", требало би да почне овог лета. Осим "фијата 500 Л" на сајму у Женеви ће бити представљено 140 нових модела.

Почетком фебруара торинска компанија је саопштила да ће почетна цена "фијата 500Л" бити око 16.000 евра и потврђено је да ће се производити у две бензинске верзије и једној с дизел мотором.

Како је прецизирано, бензинске верзије су двоцилиндрични "твин-ер" од 0,9 литара и 1,4 литра, док ће дизел бити од 1,3 литра (мултиџет II).

Аутомобил "Фијат 500Л" са пет седишта, дуг је 4,14 метара, широк 1,78, а висок 1,66 метара и по карактеристикама кабине подсећа на модел "600 мултипла".

Дугоочекивани модел новог аутомобила, до скоро је српској јавности био познатији са радним називом "ел зеро"(Л-О) , а сада има званичан назив "500 Л" и, како је објашњено из "Фијата", скраћеница "Л" потиче од речи "ларџ"(велики), што значи да је реч о продуженој и повећаној верзији модела "Фијат 500".

Производња новог модела аутомобила у погонима у Крагујевцу резултат је уговора о заједничком улагању италијанског "Фијата" и Владе Србије у крагујевачку фабрику "Застава аутомобили", потписаног у јесен 2008. године.

Церемонији су, осим председника Тадића, присуствовали министар економије Небојша Ћирић, градоначелник Крагујевца Верко Стевановић, бивши министар економије Млађан Динкић и амбасадор Србије у Швајцарској Милан Ст. Протић.