Читај ми!

Слаб динар, високе цене

Због јачања евра и поскупљења енергената на светском тржишту поскупљују производи у српским продавницама. Организације за заштиту потрошача траже редовније контроле производа. Из Владе поручују да неће дозволити неоправдана поскупљења.

Почетак марта потрошачима доноси поскупљења млечних производа, кућне хемије појединих произвођача, неких увозних слаткиша. Повећање цена најчешће се правда јачањем евра и поскупљењем енергената на светском тржишту.

Из Организације за заштиту потрошача поручују да многа поскупљења немају економску оправданост и траже редовније контроле производа.

"Контрола треба да утврди колико та роба која ће поскупети дуго стоји у магацинима, колико се поштује да ли је истекао рок трајања. Казне за такве прекршаје су од милион до три милиона динара. Кад би инспектори кренули у контролу, многим трговцима не би падало на памет да робу коју држе месецима редовно поскупљују", каже Горан Паповић из Организације за заштиту потрошача.

Чини се да српски купци по џепу осете само слабљење домаће валуте или поскупљење сировина на светском тржишту. Када динар почне да јача или енергенти појефтине, ретко да се то одражавало на ниже цене.

Економиста Небојша Савић каже да се сви поремећаји на тржишту, било да се ради о расту цена на домаћем тржишту или о промени курса, одражавају на кретање цена.

"Неки производи имају већу увозну компоненту, неки мању, неки имају за своје инпуте домаће производе. Ако се ради о промени курса, онда се мења онај део у структури цена који је везан за увозну компоненту", наводи Савић.

Како истиче, треба бити доста опрезан, селективан и утврдити шта је то што у датом тренутку утиче на пораст цена.

Држава нема право ни могућност да регулише цене на слободном тржишту. Међутим, у Влади поручују да неће дозволити неоправдана поскупљења.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић каже да није реално нити има оправдања да због промене курса у овом тренутку долази до повећања цена.

"Ми ћемо посматрати шта се дешава. Што се основних животних намирница тиче, не очекујем било какве драматичне промене и мислим да можемо да будемо потпуно мирни", истиче министар.

Држава је продала 10.000 тона пшенице на берзи у Новом Саду како не би расла цена брашна, самим тим и хлеба. Интервенисаће и са 50.000 тона кукуруза како би се заштитила цена меса. Што се тиче основних животних намирница, повећања цена не би требало да буде, јер је на снази уредба о ограничењу трговачких маржи до 10 процената.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво