Читај ми!

Шанса коју треба искористити

Сваки корак ка чланству у ЕУ знак је да је ризик пословања у тој земљи мањи. Ипак, то је само шанса коју тек треба искористити, кажу инвеститори.

Колико статус кандидата заиста помаже у привлачењу страних инвестиција? Две белгијске компаније започеле су послове у Србији у металској индустрији и преради отпада много пре одлуке о кандидатури. Ипак, њихови представници кажу да је то позитиван сигнал који ће подстаћи и друге инвеститоре да следе њихов пример.

Сваки корак ка чланству у ЕУ знак је да је ризик пословања у тој земљи мањи. Ипак, то је само шанса коју тек треба искористити, кажу инвеститори.

Компанија "Метес" је део једне од водећих европских група у области обраде и бојења метала. Иако је седиште фирме на истоку Белгије, већи део производње обавља се у Србији. Фирма запошљава 130 људи.

Едвард Рутен из "Метеса" каже да преко интернета комуницира са руководством њихове компаније у Смедереву.

"На овај начин нашим клијентима преко интернета можемо увек да покажемо шта се тамо дешава", каже Рутен.

"Метес" је 2008. године одлучио да производњу пребаци у Србију. Разлози су били близина, нижа цена рада и квалитетна радна снага, али и процена укупног правца у којем се креће земља.

"За мене је веома важно да се Србија креће ка ЕУ. То значи да ће влада, закони и менталитет морати да иду у том правцу. Већ сада видим да су многе ствари боље него пре четири године", истиче Рутен. 

У околини Брисела налази се још једна фирма која улаже у Србију. Заједно са белгијском фирмом "Електровиндс" и партнером из Србије, Серж Амеј ради на отварању фабрике за еколошку прераду кланичког отпада у Инђији. То је инвестиција од 22 милиона евра која ће отворити 100 радних места од септембра.

"Индиректно осигураћемо и више места јер ће то бити подршка индустрији меса да има боље цене и сутра приступ тржишту ЕУ. Чак и у Русији и на Блиском Истоку захтевају исте сертификате као у ЕУ. Зато ово отвара потенцијално нове извозне могућности", каже Серж Амеј из белгијске компаније "Гринворкс".

Инвеститори виде шансу у еколошким технологијама, јер ће Србија приступањем ЕУ у тој области морати да се усклади са европским стандардима.

Да кандидатски статус може директно да утиче на улагања, потврђује искуство економског саветника амбасаде у Србији Срђаан Цвијића, који ради са белгијским инвеститорима.

Кредитне агенције процењују ризик за улагање на основу односа са ЕУ. Хрватска, али и Македонија, као земља кандидат на листи ОЕЦД већ годинама има бољу оцену ризика од Србије.

"Главни проблем инвеститора јесте да пронађе довољно финансија да би затворио своју финансијску шему, имајући у виду банкарску кризу и да Србија није члан Е,У а до скора није имала ни статус кандидата. То би са кандидатским статусом требало да се промени", објашњава Серж Амеј.

Инвеститори можда не прате европску политику али ће свакако пред собом имати процене ризика када доносе одлуку да ли да иду у Србију или неку другу земљу.

За инвеститоре кандидатски статус је шанса које су неке земље знале да искористиле. Србија тек треба да се докаже.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво