Читај ми!

Нова фабрика "Горења" у Зајечару

Словеначка компанија "Горење" отворила фабрику веш машина у Зајечару која ће запослити 300 радника. То је највећа инвестиција у источној Србији, каже потпредседница Владе Верица Калановић.

Фабрика веш машина словеначке компаније "Горење", која ће запослити 300 радника и у коју је уложено 2,9 милиона евра, отворена је данас у Зајечару. Отварању фабрике присуствовала је потпредседница Владе Србије Верица Калановић која је рекла да је то највећа инвестиција у индустрију у источној Србији.

"Оваквих дана у источној Србији нема много. Ми смо данас показали да у источну Србију вреди улагати, да производи који се овде праве могу да одговоре најзахтевнијим светским тржиштима, а да су радници из овог региона квалификовани за то", истакла је Калановић.

Калановићева је додала да Влада Србије мора да подржава пројекте попут инвестиције "Горења", јер су то подстицаји за долазак и других инвеститора.

"Горење" има фабрике и у Ваљеву и Старој Пазови, тако да у Србији укупно запошљава више од 1.500 радника, а улагања ће износити више од 60 милиона евра.

Та компанија 95 одсто производње извози у земље Европске уније, Русију и Америку. Недавно је "Горење" покренуло ширење производње у Ваљеву где гради нову халу, инвестира додатних 20 милиона евра и планира да запосли 400 нових радника.

За све послове у Србији, у последњих шест година, словеначка компанија добила је подршку кроз Програм за подстицај директних инвестиија преко Агенције за страна улагања и промоцију извоза - СИЕПА и Министарства економије.

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић рекао је на отварању фабрике у Зајечару да та компанија не би градила у Србији да није било тог програма.

"Зато је пре пет година и направљен овај програм и захваљујући њему у Србију је инвестирало 200 домаћих и страних компанија. Зато сам убеђен да тај програм треба појачати, јер је то нешто најбоље што је урађено за регионални развој Србије", нагласио је Динкић.

Држава годишње на подстицај инвестиција потроши око три милијарде динара, што је три пута мање него што Београд годишње даје за субвенционисање градског превоза, рекао је Динкић, саопштио је УРС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара