Читај ми!

Лакше до посла него до радника

Тек што је уговорила посао године у Сочију, неочекивани проблем за "Путеве Ужице" јер у том крају нема довољно потребних занатлија, а времена за преквалификацију нема.

Из руског олимпијског града Сочија, недавно је стигла добра вест - да су "Путеви Ужице" потписали уговор вредан више од 200 милиона евра, који би требало да обезбеди посао за још 2.000 радника из грађевинског сектора. Ипак, то би могао да буде проблем, јер се траже занимања која су најдефицитарнија у Србији - варилац, керамичар, монтер, бравар, тесар.

Иако су засути понудама, искусне и добре мајсторе није лако обезбедити, а времена за преквалификацију нема.

Раденко Милутиновић из кадровске службе "Путева Ужице" каже да "столари са дипломом долазе у обзир јер су у питању завршни радови".

За незапослене, ово је нова шанса. "Најбоље је радити у свом завичају, али је мала плата", каже зидар Иван Павловић из Малог Зворника.

Драгомир Благојевић, кувар из Бајине Баште би средства зарађена у Русији уложио у бољи живот у свом граду. Цвико Јовановић, керамичар из Бијељине би волео да за шест месеци нешто заради.

За четрнаест месеци, сви олимпијски објекти које ужички "Путеви" граде у Сочију, морају бити завршени, тако да, уз већ ангажоване, треба обезбедити још 2.000 радника.

Директор "Путева Ужице" Милан Бојовић каже да је у Србији тешко наћи доброг мајстора, па ће бити потребна помоћ националних служби и осталих који имају људе да би се обезбедио довољан број.

Занатска занимања су већ годинама све мање популарна међу младима, иако се управо са њима најпре долази до посла, па на евиденцији ужичког завода за запошљавање таквих радника и нема.

"Оно што би краткорочно могло да буде решење су обуке било за познатог послодавца било за тржиште рада, а дугорочно популаризација занимања, буђење свести код младих људи", каже Радољуб Шуњеварић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Ужицу.

Осим занатлијама, позив за учешће у великом послу у Сочију упућен је и српским произвођачима машинских малтера, лепкова, преградних блокова, намештаја...

"Планирали смо да при реализацији овог уговора, а то смо се договорили са инвеститором, у знатно већој мери него до сада примењујемо производе из Србије", каже Владимир Стаменић, директор, А.Д. "Путеви" Русија. 

Наши грађевинари су некада били српски бренд у Русији, Ираку..."Путеви" су то поверење инвеститора већ вратили, али је сваки нови посао - нови изазов. Пресудни су квалитет и уговорени рокови, а све што се уради у олимпијском граду, укључујући и подизвођаче из Србије, биће референца за руско тржиште.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво