Читај ми!

Слабљење динара реално

Ове године је реално очекивати слабљење курса динара, с обзиром на неприродно јачање током прошле године, каже професор Економског факултета Никола Фабрис. У условима високог буџетског дефицита, када немате јаку привреду, а инфлацију већу него у еврозони, динар мора да слаби, каже Фабрис.

Професор Економског факултета Никола Фабрис каже да је ове године реално очекивати слабљење динара, имајући у виду да смо прошле године имали неприродно јачање курса динара.

"У овом тренутку постоји низ фактора који условљавају слабљење вредности курса динара. Колика ће вредност динара бити на крају године, можемо само спекулисати, али моје очекивање је да динар изгуби око 10 одсто вредности, тако да бисмо крај године могли дочекати са курсом око 115", рекао је Фабрис гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, то би био неки реалан ниво који може да одржи баланс у привреди и разлога за панику нема.

"Народна банка Србије има сасвим довољан ниво девизних резерви и она може очувати курс динара на било ком нивоу који процени да је адекватан и са аспекта привреде и са аспекта основног циља НБС, ценовне стабилности", каже Фабрис.

Говорећи о томе да ли је НБС реаговала правовремено, Фабрис је рекао да у условима када имате висок буџетски и спољнотрговински дефицит, када немате јаку привреду, а имате инфлацију већу него у еврозони, курс динара мора да слаби.

Народна банка Србије је једноставно била принуђена да омогући одређено слабљење курса динара, каже професор Еконмског факулета.

"Међутим, оно што можда није добро у нашим условима јесте да динар губи много у реалтивно кратком периоду, јер се тада ствара додатни ефекат панике, који утиче на додатни одлив стране валуте, притисак на још веће слабљење курса динара. Дакле, треба водити рачуна да то слабљење динара буде постепено", истиче Фабрис.

Говорећи о ефектима добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији, Фабрис је рекао да не треба очекивати ништа спектакуларно, јер по том основу Србија неће добити никакав додатни износ средстава.

"Инвеститори се сада много више опредељују гледајући текућу ситуацију на глобалном нивоу, потенцијалном профитабилношћу конкретног улагања него самом чињеницом да ли је добијен статус кандидата", рекао је Фабрис.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво