Читај ми!

Споразум о смањењу дугова еврозоне

У Бриселу потписан нови споразум о спречавању гомилања дугова еврозоне. Чешка и Велика Британија нису ставиле потпис на тај договор. Све државе потписнице треба да ратификују споразум. Ирска већ најавила референдум.

Лидери 25 европских земаља чланица Европске уније потписали су нови споразум намењен спречавању гомилања огромних дугова у 17 земаља еврозоне, како би предупредили понављање кризе сличне тренутној кроз кроју пролази европска монетарна унија.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј, који је надгледао процес потписивања, изјавио је да ће споразум обезбедити да "економска и монетарна унија коначно хода на две ноге", пренела је агенција АП.

Од 27 земаља ЕУ, само су Британија и Чешка одлучиле да не потпишу уговор.Челници држава и влада еврозоне надају се да ће им споразум помоћи да превазиђу двогодишњу дужничку кризу.

Међутим, све државе потписнице сада треба да ратификују споразум код куће, што је процес који би на неким местима могао да наиђе на потешкоће. Ирска је већ најавила референдум.

Споразум ће ступити на снагу када га ратификује 12 од 25 држава, а државама које то не буду учиниле биће ускраћен приступ фонду за спас, Европском стабилизационом механизму који у јулу треба да поцне са радом.

Према фискалном споразуму, државе које оштре буџетске прописе не унесу у своје законодавство биће изведене пред Европски суд правде.

Свега неколико од 25 земаља које су потписале споразум има дефицит испод границе ЕУ од три одсто бруто домаћег производа, а према такозваном "златном правилу" новог уговора, структурни дефицит држава треба да буде ограничен на 0,5 одсто бруто домаћег производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво