Читај ми!

Уговор о откупу малина

Аустријска компанија "CWS Best Food" откупиће целокупни овогодишњи род малине "виламет" по цени од 1,60 евра по килограму. То је историјски уговор за нас, поручују из Уније малинара.

Унија малинара Србије и аустријска компанија "CWS Best Food" потписали су у Београду уговор о откупу 50.000 тона смрзнуте малине "виламет" овогодишњег рода по цени од 1,60 евра по килограму.

Унија малинара саопштила је да је то целокупни овогодишњи род малине. "После пола века производње малине у Србији ово је први корак који Унија малинара чини у циљу стварања препознатљиве робне марке. Ово је историјски уговор за нас, јер први пут произвођачи и пре отпочињања радова знају откупну цену малина", наводи се у саопштењу Уније.

Председник уније која окупља 18 удружења Драгиша Терзић рекао је, након потписивања уговора, да ће малина произвођачима бити плаћана по 1,21 евро по килограму. "То је одлична цена, а произвођачи ће први пут знати откупну цену пре уласка у малињак", напоменуо је Терзић.

Терзић је навео да је стара откупна цена од 55 до 60 евроценти по килограму била врло ниска, истакавши да се више од 350.000 људи у Србији бави производњом тог јагодичастог воћа.

Према његовим речима, тим потезом Уније малинара обезбеђена је егзистенција за пола милиона људи у Србији, а стварањем бренда препознатљивог у Европи, пружа се прилика за отварање 50.000 нових радних места у земљи.

"Цена и количина откупа договорени су за ову годину и усклађиваће се сваке наредне", напоменуо је Терзић.

Он је нагласио да је квалитет српске малине најбољи на свету, јер има највише суве материје између осам и 18 одсто и додао да је производња малине у Србији мања за 30 одсто него раније, што је последица, како је рекао, "неодговорне аграрне политике".

Председник компаније "CWS Best Food" Михаел Вали рекао је да је квалитет српског воћа одличан.

"Намера нам је да сарадњу проширимо и на друго воће и поврће из Србије попут јабука, шљива, кромпира. Малине из Србије биће пласиране ове године на тржиште ЕУ и Украјине", додао је Вали.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво