Читај ми!

Шошкић: Нема разлога за панику

Слабљење динара према евру неће имати дугорочни тренд, поручује гувернер НБС Дејан Шошкић и додаје нема разлога "за било какву врсту панике, ни психозе".

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да нема разлога "за било какву врсту панике, ни психозе", нити да ће слабљење динара према евру бити дугорочни тренд, нити да је пред нама ситуација у којој ће ствари измаћи контроли што се тиче курса.

"НБС има инструменте којима може да интервенише. Пре свега, девизне резерве земље су на врло задовољавајућем нивоу, оне су довољне да обезбеде финансијску стабилност", истакао је Шошкић у интервјуу Танјугу.

Гувернер је рекао да је слабљење домаће валуте у протеклом периоду било "релативно скромних размера" - 4,3 одсто у прва два месеца 2012. године. "Са те тачке гледишта, брзина и динамика промена девизног курса нису неуобичајене за валутни режим у коме се динар налази", наводи гувернер.

Примера ради, пољски злот је од јула до септембра прошле године ослабио за 12,4 одсто, турска лира је од јуна до августа прошле године ослабила за 12,5 одсто, мађарска форинта је од октобра до децембра 2011. ослабила за 9,5 одсто, навео је Шошкић.

Према његовим речима, често се заборавља да је динар у дужем временском периоду био врло стабилан. "Ако погледате уназад како се кретао девизни курс, видећете да од новембра 2010. године, када је курс био преко 107 динара за евро, до сада, када је око 110 динара - то су промене које нису необичне за валуте које су у режиму флуктуирајућег девизног курса".

Говорећи о узроцима слабљења динара, Шошкић је истакао да су они увек везани за то каква су очекивања инвеститора око укупне макроекономске позиције наше земље.

"Тачно је да се то поклопило са одређеним дешавањима - заустављање нашег односа са ММФ-ом, одређени ниво резерви на страни међународних инвеститора који се јавио последично, то је нешто на шта је НБС упозоравала", наводи гувернер.

"Све то скупа је креирало тржишне околности у којима се тренутно налазимо, верујемо да нема разлога за забринутост у овом смислу, помно пратимо шта се дешава на тржишту и спремни смо да користимо врло значајне и ефикасне алате које имамо у својој надлежности", рекао је Шошкић.

Шошкић је навео да ће НБС и даље, када уочи постоји пренаглашена нервоза и нестабилност, својим интервенцијама смањивати прекомерне дневне флуктуације, али не тако да иде против тржишног тренда, јер њега треба да одреди понуда и тражња и то је у потпуности конзистентно са режимом девизног курса и циљањем инфлације, навео је гувернер.

Поводом мишљења појединих стручњака да би Србија требало да уведе фиксни курс, Шошкић је истакао да је флексибилан курс изабран с намером, јер, по правилу, смањује потенцијалну цену коју земља мора да плати под дејсвтом екстерних нестабилности.

Ако се деси финансијска криза и ако сте у режиму фиксног курса, врло лако се може десити да земља потроши све девизне резерве, да не успе да одбрани курс на фиксном нивоу и да пошто је потрошила резерве дође до огромне корекције курса, веће него што би требало", закључио је гувернер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво