Читај ми!

Немачка кризи не верује

За разлику од осталих чланица еврозоне, Немачкој, бар кад је реч о запослености, криза не може ништа. Наиме, најјача европска економија има најмање незапослених у последњих 20 година.

У Немачкој је у фебруару ове године регистровано 3,11 милиона незапослених, саопштила је Савезна агенција за рад. То је чак 203.000 мање него у фебруару прошле године, а самим тим је достигнут и најнижи ниво незапослености у земљи у последњих више од 20 година.

Стопа незапослености је смањена на 7,4 одсто, а пре годину дана износила је 7,9 одсто.

Ипак, број незапослених благо је порастао у фебруару у односу на јануар, што власти оправдавају ниским температурама и снегом, због чега су привремено обустављени многобројни послови у грађевинарству.

Стручњаци оцењују да на тржишту рада неће бити већих потреса, а у прилог томе говори и број расписаних конкурса за попуњавање радних места који је у протекла два месеца видно порастао.

Према подацима немачке Савезне агенције за рад, тренутно је отворено око 473.000 радних места, 56.000 више него пре годину дана.

Потражња за радном снагом расте у скоро свим браншама, посебно у области мехатронике и електронике, металске индустрије, машиноградње, логистике и здравства.

Поред тога, пријем нових радника планирају многобројне фирме у области услужних делатности, али и у грађевинарству.

У јануару је регистрован и рекордно велики број запослених у Немачкој. Савезни завод за статистику саопштио је да је број запослених већи него икада до сада – у јануару ове године радило је 41,06 милиона људи, 577.000 више него у јануару прошле године.

Експанзија немачке привреде могла би да помогне поправљању финансијске ситуације еврозоне, сматрају аналитичари. Наиме, не само да Немачка неће осетити рецесију него ће забележити раст од 0,6 одсто.

За разлику од Немачке, привреде Италије, Шпаније, Холандије, Белгије и Грчке ове године ће се смањити.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво