Читај ми!

Најраднији пред банкротом

У Европи, можда парадоксално, највреднији радници су у земљама пред банкротом – највише раде Грци и Мађари, а најмање Холанђани, Немци и Норвежани. Привреду појединих земаља, међутим, не побољшава већи број сати проведених на послу.

Највреднији радници у Европи су, можда парадоксално, они у земљама пред банкротом. Највише раде у Грчкој и Мађарској, а најмање у Холандији, Немачкој и Норвешкој, подаци су Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Међутим, привреду појединих земаља не побољшава већи број сати које радници проводе на послу. Напротив, у земљама са највећом продуктивношћу људи раде најмање, може се закључити из најновијих података ОЕЦД-а.

Могућност да је за очајно стање грчке привреде крива лењост њених становника, статистика ОЕЦД-а негира. Грци су по њој добили статус европског народа који проводи највише времена на послу.

Грчких 2.017 сати годишње на послу по раднику, превазишли су само Чилеанци и Јужнокорејци. Мађари раде 1.956, а Пољаци 1.939 сати.

По продуктивности рада, међутим, људи из колевке цивилизације су међу десет најгорих. Прва места заузимају Пољска и Мађарска.

Најмање радних сати годишње, према ОЕЦД-у, имају људи у успешним економијама. На првом месту су Холанђани са 1.377 радних сати годишње, следе Немци, са 1.408 и Норвежани, са 1.413 сати.

Просечни Грк, пак, ради читавих 40 одсто дуже него просечни Немац. Међутим, као сваку статистику и ову треба узети са резервом.

"Тржиште рада у Грчкој чини много људи који самостално обављају делатност", рекао је за Би-Би-Си статистичар ОЕЦД-а Паскал Мариан, објаснивши да то подразумева пољопривреднике и  власнике продавница, који раде дуже.

Немачка и друге успешне земље имају врхунску технологију и веома развијену индустрију, која је много ефективнија него што је пољопривреда.

Мариан, такође, упозорава на различит број запослених са непуним радним временом. У Немачкој је, према његовим речима, њихов број релативно висок (око једне четвртине свих запослених), док је у Грчкој веома низак.

А како годишњи подаци ОЕЦД обухватају све запослене, они који раде скраћено, смањују укупни просек.

Следећа чињеница која позива на опрез јесте да табела произлази из информација које су Организацији доставиле поједине земље. Свака од њих, при томе, прикупља податке по својим методама.

Упркос свим резервама, табела ОЕЦД-а у једном погледу јесте импресивна – свих десет европских земаља, чији становници у просеку раде најмање сати, спадају истовремено међу десет земаља с највећом продуктивношћу рада.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво